Ymere doet Haarlemmerpoort in de verkoop

Nu de verbouwing van de Haarlemmerpoort in Centrum van start is gegaan, maakt woningcorporatie Ymere bekend het monumentale pand in december te koop te zetten.

Corrie Gerritsma
In de monumentale Haarlemmerpoort komen woningen en horeca. Beeld Martin Dijkstra
In de monumentale Haarlemmerpoort komen woningen en horeca.Beeld Martin Dijkstra

Hoewel de woningcorporatie van plan was de Haarlemmerpoort geheel te renoveren en in bezit te houden, ziet Ymere daar nu toch vanaf.

Volgens Ymere is het bezit en onderhouden van een dergelijk monument te kostbaar. 'Onze middelen zijn beperkt. We investeren dat geld liever in het onderhoud, renovatie en nieuwbouw van andere sociale huurwoningen,' zegt Ymere-regiomanager Chris Pettersson in een persbericht.

Ymere begon in september met de renovatie van de Haarlemmerpoort. Daarbij moeten 17 huurwoningen plaats maken voor een aantal gerenoveerde woningen op de bovenste etage en horecabestemmingen op de begane grond en in de nog uit te graven kelders.

Exploitatie
Ymere was al sinds 2011 bezig met procedures om de huidige bewoners uit de poort te krijgen en om de bestemming van de poort te veranderen. In deze periode is er volgens Ymere veel veranderd.

Niet alleen maatschappelijk (de visie op de rol van woningcorporaties), maar ook politiek. De nieuwe Woningwet beperkt Ymere in de mogelijkheden de Haarlemmerpoort te exploiteren.

Petterson: "Alles bij elkaar kun je maar tot één conclusie komen. En dat is dat we afscheid moeten nemen van de Haarlemmerpoort."

Bewoners
Met drie voormalige bewoners van de poort is overeengekomen dat zij - als zij dat willen - terug kunnen keren in een gerenoveerde woning, met een nieuw contract en nieuwe huurprijs.

Deze afspraken gelden ook als er een nieuwe eigenaar van het pand is gevonden. Naast sociale huurwoningen komen er ook vrijesectorwoningen in de poort.

Ymere gaat de Haarlemmerpoort in december openbaar aanbesteden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden