Ymere bouwt tunnel in gevel portiekwoningen

Ymere laat zich in West kennen als een woningcorporatie die letterlijk door roeien en ruiten gaat. Een vrachtwagen reed in opdracht van Ymere door de voorgevel van een portiekwoning.

Een vrachtwagen rijdt dwars door de gevel van een portiekwoning in Bos en Lommer. Beeld YMERE
Een vrachtwagen rijdt dwars door de gevel van een portiekwoning in Bos en Lommer.Beeld YMERE

Het was echter een beheerste actie, waarbij de gevel van het complex met sociale huurwoningen uit 1935 ter hoogte van de Willem de Zwijgerlaan 259 werd doorboord. De corporatie is in de wijk driehonderd woningen aan het renoveren en heeft in het blok de voorgevel opengezaagd omdat de gesloten binnentuinen anders niet bereikbaar waren.

Er zijn twee complete appartementen uit het blok gehaald, waarna de omliggende woningen zijn gestut. Het is volgens Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere, een unieke oplossing die voor zover de corporatie weet niet eerder werd toegepast. De oude stenen zijn bewaard gebleven. Na de renovatie zullen voorbijgangers niets meer van de ingreep kunnen zien.

Renovatie
De renovatie treft woningen in de Jan den Haenstraat 2 t/m 62, de Karel Doormanstraat 99 t/m 113, de Willem de Zwijgerlaan 223 t/m 281 en De Rijpgracht 2. Een deel van de woningen wordt opgeleverd als koopwoningen, de rest keert terug als sociale huurwoning.

Ymere wilde een doorgang naar de tuin omdat die plek is gekozen als bouwplaats, elders in de buurt was daar geen ruimte voor. Een andere optie, materialen over het complex heentillen, werd verworpen omdat dat te kostbaar en te hinderlijk voor de buurt zou zijn.

De constructie van de tunnel door de huizen werd technisch doorgerekend en goedgekeurd. Het klassieke pand zit zo simpel en stevig in elkaar dat er probleemloos etages uit de houten constructie gehaald konden worden. Volgens projectontwikkelaar Hieke Bakker van Ymere waren met name de directe buren boven het gat wat benauwd voor de operatie.

Het gat in de gevelwand van het wooncomplex in West dat als een tunnel toegang geeft tot de binnentuin. Beeld YMERE
Het gat in de gevelwand van het wooncomplex in West dat als een tunnel toegang geeft tot de binnentuin.Beeld YMERE
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden