Update

YfC blijft in De Baarsjes

De deelraad wilde geheel of in ieder geval gedeeltelijk af van de christelijke organisatie, maar het stadsdeel zit vast aan het in het najaar afgesloten contract. Foto ANP

AMSTERDAM - Youth for Christ blijft toch het jongerenwerk in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes uitvoeren. Het kort geding dat de christelijke organisatie had aangespannen is daarmee van de baan.

De deelraad wilde geheel of in ieder geval gedeeltelijk af van de christelijke organisatie, maar het stadsdeel zit vast aan het in het najaar afgesloten contract.

Dit schrijft stadsdeelbestuurder Godfried Lambriex aan de deelraad. Het eenzijdig opzeggen van het contract zou door de rechter waarschijnlijk niet worden geaccepteerd. Youth for Christ (YfC) zou in dat geval recht hebben op een schadevergoeding van een half tot een miljoen euro.

De kwestie leidde tot een politieke crisis in De Baarsjes. Op de VVD na waren alle partijen tegen het uitbesteden van al het jongerenwerk aan YfC. Ze vreesden dat de werkzaamheden zouden worden misbruikt voor het 'evangeliseren' van jongeren. Onder druk van het verzet trad PvdA-stadsdeelvoorzitter Arco Verburg af en viel de coalitie van PvdA en VVD.

Inmiddels heeft de PvdA een nieuwe coalitie met GroenLinks gesloten. Beide partijen leggen zich er nu bij neer dat het contract moet worden geëerbiedigd. ''We zijn er niet gelukkig mee, maar soms krijg je je zin niet,'' aldus PvdA-deelraadslid Rik Winsemius. Hij rekent erop dat YfC de komende afspraken zal eerbiedigen die de 'neutraliteit' van het jongerenwerk moeten garanderen. Het jongerenwerk wordt uitgevoerd door een aparte stichting. Het stadsdeel mag twee leden van de raad van toezicht voordragen. (HET PAROOL)

Het stadsdeel zegt nu op grond van een onderzoek naar het contract dat YfC door kan gaan met het werk. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden