Nieuws

Yesilgöz treedt niet af om OVV-rapport, tikt OM-topman op vingers: uitspraken ‘niet handig’

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) vindt dat zowel zijzelf als de top van het Openbaar Ministerie kan aanblijven. Wel heeft ze kritiek op hoe OM-topman Gerrit van der Burg heeft gereageerd op het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de fouten rond de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.

Tobias den Hartog
Minister Dilan Yesilgöz vindt dat zowel zijzelf als de top van het OM kan aanblijven.  Beeld ANP
Minister Dilan Yesilgöz vindt dat zowel zijzelf als de top van het OM kan aanblijven.Beeld ANP

OM-topman Gerrit van der Burg liet in reactie op het rapport weten dat hij niet zou opstappen. Bij Nieuwsuur zei hij juist ‘stoïcijns’ door te gaan met ‘de bestrijding van het meedogenloze geweld in het drugsmilieu’.

Die uitlating noemt Yesilgöz ‘niet handig’. “Ik zou die woorden niet hebben gebruikt,” zei ze dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Wel zegt ze ervan overtuigd te zijn dat Van der Burg de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderschrijft en wil werken aan verbetering. “Ik ben overtuigd van zijn goede intenties en hij onderschrijft ten volle de aanbevelingen.”

De OVV presenteerde vorige week een rapport met harde conclusies: de overheid heeft ernstig tekortgeschoten bij de beveiliging van advocaat Derk Wiersum, Peter R. de Vries en Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B. De focus bij het Openbaar Ministerie lag op opsporing en vervolgen, en niet op de veiligheid.

Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van kroongetuige Nabil B., eisten de dag na publicatie van het onderzoek het vertrek van Van der Burg. Volgens hen neemt het OM de bevindingen van de OVV niet serieus. Ook Royce de Vries, zoon van Peter R., vindt dat.

De advocaten verwijten Van der Burg arrogantie. “Door deze reactie worden slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen gewoonweg geschoffeerd en krijgen zij van het OM een keiharde trap na.”

‘Rapport schetst pijnlijk beeld’

Yesilgöz zegt dat zij binnen enkele weken inhoudelijk gaat reageren op het OVV-rapport. “Ik ben al vanaf dag één als minister bezig met dit dossier. De aanbevelingen die de OVV doet zitten op de lijn die we al hadden ingezet. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen binnen het OM en de politie de intentie heeft te verbeteren en dat de urgentie door iedereen wordt gevoeld.”

De OVV stelde in haar rapport dat er grote fouten zijn gemaakt door de diensten die betrokken waren bij de bewaking van de slachtoffers. Yesilgöz zegt die conclusies te omarmen. “We moeten het stelsel herzien en dat zijn we aan het doen. Het rapport schetst een zeer pijnlijk beeld.”

Haar ontslag, of dat van betrokkenen bij politie of OM, helpt de nabestaanden niet op het gebied van genoegdoening, zegt Yesilgöz. “Die vloeit voort uit het strafrechtelijk vervolgen van de daders.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden