Yayang

Jaloersmakend lekker

In de Spaarndammerstraat zit een Aziatische traiteur en kruidenier waar je ook kunt eten. Dat duurt soms even, want Anja Aurin staat er alleen voor, maar alles is bijzonder. En vers.

Voor veel Amsterdammers is de Spaarndammerstraat een buitengewest, maar je vindt er toch enkele memorabele bedrijfjes. Geen grootse, maar wel aardige en zelfs belangrijke. Zo zijn daar Salsamentum - De zoutkamer en Yayang.

Yayang is een kleine zaak, die zich in de fraaie folder traiteur en kruidenier noemt. Dat neemt niet weg dat er enkele tafeltjes met stoelen staan waar je kunt eten. De meeste klanten gebruiken Yayang als afhaalzaak en toen ik eenmaal doorhad hoe hoog de kwaliteit van het gebodene was, maakte dat me jaloers dat ik niet in die buurt woon. Spaarndammers, jullie boffen.

Yayang is de droom van Anja Aurin, die lang als grafisch ontwerper werkte en een bereisde Roel is. Ze trok door Turkije en vooral Zuidoost-Azië en bleef lang in Maleisië wonen. Daar verbleef ze bij een familie waar de mooie Yayang deel van uitmaakte. Naar haar werd de zaak genoemd.

Gezond en bijzonder is de lokroep van Yayang en dat is zeker waar. Alles is vers en als je er aan één van de tafels aanschuift, zie je Anja elk gerecht van de basis af opbouwen met verse spullen. Dat kan betekenen dat niet alles van de uitgebreide lijst (vijftig gerechten) aanwezig is en het betekent zeker dat alles niet in een flits voor je klaar staat, maar door de smaken en structuren merk je meteen dat dit inderdaad bijzonder is.

Zo zie je dat voor de soto ajam, waar we mee beginnen (€5,50), eerst bestanddelen worden gewokt. Het resultaat is niet alleen voortreffelijk, maar deze soto lijkt in niets op wat je elders eet, waar ingrediënten snel in bouillon worden gepleurd, zoals die vreselijke fruitjes (in de fabriek gefruite uitjes). Hetzelfde geldt trouwens voor de Thaise tom kasoep, die we met garnalen nemen (€5,50). Alles vers is het lekkerst.

De tod man pla, viskoekjes (twee voor €2,50), zijn hier sappig en luchtig; niets van dat taaie dat je meestal krijgt. En de Vietnamese rauwe rijstvelloempia's (twee voor €4,00) zijn goed - en zeker voor vegetariërs een goed begin. Overigens zijn bijna alle gerechten in principe vegetarisch te krijgen en daar kun je dan naar wens kip, vlees of garnalen aan toe laten voegen.

Bij de Thaise groene curry staan twee pepertjes afgebeeld; die is dus heet, mogen we veronderstellen. De groene curry is helemaal zelf gemaakt en dat proef je (dus niet uit een tobbe uit de fabriek, zoals je die nu overal kunt krijgen, al maak ik daar best wel gebruik van) en we mogen ook daar een vulling naar wens bij kiezen. Dat wordt vis, mede op Anja's advies. We krijgen deze knapperige, lekkere curry met rijst geserveerd (vegetarisch €9,50, met vis €12,00).

Om iets heel anders te kiezen bestellen we nog de gong som, garnalen met glasnoedels en een lichte kokos-limoendressing (€15,00). Een zeer verfijnd gerecht.

Omdat we al zien aankomen dat het allemaal wat veel wordt, nemen we van beide gerechten een klein bordje; de rest wordt voor ons al meteen in meeneemdozen gedaan. Daar hebben we de volgende dag geen spijt van.

Ook de desserts nemen we mee. Een stuk pandan spekkoek (prima, €1,50) en, omdat niet veel vers aanwezig is, uit de diepvries een bakje

bubur ketan hitam (zwartekleefrijstpudding), die het invriezen niet zo goed heeft doorstaan. Daar hebben we het dus maar niet over.

We drinken mineraalwater en een kokoswater (€2,95), dat fris en niet te zoet is en dat de hete curry mooi verzacht.

Van de goed gesorteerde schappen nemen we nog een flesje vissaus van goede kwaliteit mee en we moeten ons inhouden om niet diep in die fraaie thee- en koffiesoorten en kruiden te duiken.

Het enige probleem zou kunnen zijn dat Anja er helemaal alleen voor staat en zich niet laat opjagen. Maar ze weet wat een stukje als dit kan veroorzaken en zal maatregelen treffen. Het enige wat ik u vraag, is dat u deze unieke zaak in dezelfde rust en met

hetzelfde geduld benadert als waarmee Anja haar gasten tegemoet treedt. Dan komen we er wel uit. Kijk anders eerst eens op www.yayang.nl. Dan zie je ook dat ze kookworkshops geeft. Lijkt me een goed idee!

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden