Yasmine (20) via vmbo, havo en atheneum naar de VU

Yasmine Akhatou slaagde vorige week voor het vwo op het IJburg College. Het was het derde eindexamen dat ze deed, want ze klom op van het vmbo, via de havo naar het atheneum. Nu kan ze eindelijk beginnen aan haar droom: kinderarts worden.

Lorianne van Gelder
Yasmine Akhatou: 'Je kunt zo veel voor mensen betekenen.' Beeld Charlotte Odijk
Yasmine Akhatou: 'Je kunt zo veel voor mensen betekenen.'Beeld Charlotte Odijk

Het was het zwaarste jaar ooit, maar het is haar gelukt. Yasmine (20) haalde haar vwo-examen én werd via de intensieve decentrale selectie toegelaten tot de opleiding geneeskunde aan de VU.

Dat klinkt misschien niet als een bovenmenselijke prestatie, maar Yasmine was de eerste twee maanden van het schooljaar ook nog eens doodziek. Ze lag zelfs een tijdje in coma.

Na het ziekenhuis en haar revalidatie moest ze de gemiste toetsen en lessen inhalen. En daarbij was het het derde jaar dat ze in een examenjaar zat.

Hard werken
In groep 8 van de basisschool kreeg Yasmine namelijk een vmbo-t advies. Maar ze wist al sinds haar zevende dat ze kinderarts wilde worden. "Ik heb het altijd bewonderd hoe artsen met mensen omgaan, en zeker kinderartsen. Je kunt zoveel voor mensen betekenen."

Ze wist ook dat ze om die droom in vervulling te laten gaan straks via de havo en dan het vwo naar de universiteit kon. Hoewel ze baalde van het advies, dacht ze ook: dan duurt het maar wat langer. "Er werd mij altijd gezegd: het wordt zwaar, je moet hard werken. En dat heb ik altijd gedaan."

Ze verliet het vmbo en haar vertrouwde vriendengroep, van wie iedereen naar het mbo ging.

Maar op de havo aardde ze net zo goed. En op het vwo was het misschien iets moeilijker, maar het ging. Zo klom ze door de niveaus, zelfverzekerd en gericht op haar doel.

Steun van school en ouders
Een afdelingsleider van het IJburg College vond Yasmines verhaal
zo bijzonder dat zij Het Parool tipte. De school heeft als uitgangspunt
leerlingen die het aankunnen zoveel mogelijk kans te geven om een hoger niveau te bereiken.

Yasmine is bovendien de eerste in haar gezin die gaat studeren aan de universiteit. "Gelukkig hebben mijn ouders me altijd erg geholpen en gesteund. En de leraren ook. Ik ken ze na acht jaar IJburg College nu al zo lang, dat ik ze wel zal missen."

Overigens is ze toch nog niet helemaal klaar met school. Hoewel ze al is geslaagd, wil ze één cijfer nog ophogen. Voor Engels haalde ze een vijf. Nuchter: "Ik heb mijn kans gewoon gepakt. Stelt niets voor."

Lees ook: Heleen (17) slaagt met vijf tienen en zes negens

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden