'Yab Yum in handen van Angels'

UPDATE: 3 AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is bang dat bezoekers van Yab Yum zullen worden gefotografeerd en afgeperst. De seksclub is volgens de gemeente in handen van Hells Angels.Dat bleek vandaag tijdens het kort geding dat de seksclub had aangespannen om voorlopig open te mogen blijven. De gemeente besloot in november de vergunning van Yab Yum in te trekken. Dat gebeurde na een advies van het landelijk bureau Bibob, dat controleert of ondernemers vergunningen misbruiken voor criminele activiteiten. De gemeente is van van mening dat niet Hennie Vittali, maar de Hells Angels de werkelijke eigenaren van Yab Yum zijn. In afwachting van de uitspraak mag het bordeel open blijven. De gemeente wil echter dat de zaak zo snel mogelijk dicht gaat, omdat klanten en werknemers van Yab Yum met foto- en filmbeelden zouden kunnen worden afgeperst en bedreigd. "Daar hoef je niet zoveel voorstellingsvermogen voor hebben," aldus de advocate van de gemeente.

De vraag of Yab Yum indirect in handen is van criminele Hells Angels, beheerste vanochtend het kort geding. De gemeente vermoedt dat de 'portier', een prominente Hells Angel, de werkelijke leiding heeft en de schakel is tussen de zaak en de Hells Angels. Dat eigenaar Vittali na het intrekken van de vergunning hals over kop ontslag aanvroeg voor zijn portier, maakt voor de gemeente niet uit. Volgens de advocate van de gemeente had en heeft de 'portier' nog steeds de touwtjes in handen. Hij heeft meedere veroordelingen op zijn naam staan en had volgens de advocate bovendien nauwe banden met onder meer topcriminelen Willem Holleeder, John Mieremet en Sam Klepper. Dat het om een gewone medewerker zou gaan, is volgens de gemeenteadvocaat ongeloofwaardig; hij had een 'tamelijk riant' salaris.

Afgeperst

Toen Theo Heuft zijn zaak in 1999 voor 1,8 miljoen euro verkocht aan Vittali was dat een onwaarschijnlijk laag bedrag. De zaak was veel en veel meer waard. De gemeente gaat ervan uit dat Heuft al voor de verkoop door Hells Angels is afgeperst: ''Toen is de basis gelegd voor de overname.''

De advocaat van Yab Yum ontkende uiteraard dat Vittali slechts een zetbaas van Hells Angels is. Over een relatie tussen de inmiddels ex-werknemer en Klepper en Mieremet wilde hij niet spreken: ''Die zijn al geruime tijd geleden overleden.'' Het verhaal over de afpersing verwees advocaat Rob IJsendijk naar het rijk der fabelen: ''De voormalig eigenaar heeft dat ook nog in een brief aan het landelijk bureau Bibob geschreven.'' Door uit te gaan van vermoedens en veronderstellingen in plaats van strafrechtelijke feiten, 'balanceert de gemeente op de richel van het strafrecht', aldus advocaat IJsendijk.

De rechtbank doet binnen een week uitspraak.

Zie ook: Dossier Hells Angels

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden