Update

Yab Yum blijft dicht

Het luxe bordeel sloot 4 januari de deuren nadat Amsterdam de vergunning had geweigerd. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Het luxe bordeel sloot 4 januari de deuren nadat Amsterdam de vergunning had geweigerd. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Luxebordeel Yab Yum aan het Singel in Amsterdam blijft dicht. De gemeente Amsterdam heeft niet onrechtmatig gehandeld door de seksclub begin dit jaar te sluiten op grond van de wet-Bibob. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam, sector Bestuursrecht, vanmorgen besloten in een bodemprocedure die Yab Yum tegen de gemeente had aangespannen.

Burgemeester Job Cohen, momenteel op een culturele missie in China, reageerde vanmorgen opgetogen: ''Ik ben hier vanzelfsprekend heel blij mee. Yab Yum was een belangrijke testcase, en de rechtbank heeft hiermee onze Bibob-aanpak goedgekeurd.''

Centraal in de procedure stond de beweerde betrokkenheid van de Hells Angels bij de seksclub. De gemeente zegt dat de Angels, en dan met name voormalig vicevoorzitter Harrie Stoeltie, de zaak feitelijk in handen hebben sinds de club in 1999 van Theo Heuft is afgeperst. Yab Yum zelf ontkent dat en zegt dat Stoeltie inmiddels is ontslagen.

De rechtbank oordeelt nu dat als een paal boven water staat dat Yab Yum Heuft afhandig is gemaakt via afpersing. Ook vindt de rechtbank dat de gemeente 'voldoende' aannemelijk heeft gemaakt dat Stoeltie wel degelijk 'direct leiding heeft gegeven' aan de seksclub.

De gemeente Amsterdam liet Yab Yum eind vorig jaar weten voornemens te zijn de vergunning in te trekken op grond van de Wet bevordering integriteit beoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Naar het oordeel van het landelijk bureau Bibob en de gemeente bestaat er groot gevaar dat de exploitatievergunning voor Yab Yum wordt misbruikt voor criminele activiteiten.

De seksclub was decennia eigendom van oprichter Theo Heuft. Hij moest het bordeel in 1999 echter afstaan nadat hij was afgeperst door de topcriminelen Sam Klepper en Johnny Mieremet; uiteindelijk kwam Yab Yum volgens informatie van de gemeente in handen van de Hells Angels.

Heuft heeft toegegeven, ook bij de politie, dat het duo hem heeft afgeperst, en dat hij gedwongen is de zaak voor een relatief laag bedrag te verkopen aan Hennie Vittali.

Heuft ontkent echter dat Yab Yum als gevolg van de afpersing in handen is gekomen van de Hells Angels. De gemeente heeft er daarbij steeds op gewezen dat voormalig vicepresident Harrie Stoeltie van de Angels de afgelopen jaren nota bene voor een 'riant salaris' op de loonlijst van Yab Yum heeft gestaan als 'bedrijfsleider', en dat Stoeltie een zwager is van Vittali.

Begin dit jaar probeerde Yab Yum sluiting te voorkomen via een kort geding. Ook dat geding verloor de seksclub. (BART MIDDELBURG)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden