Xtc-handelaar volhardt in miljoenenclaim erven Endstra

Voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen eist bij de rechter dat de erven van de geliquideerde Willem Endstra hem tientallen miljoenen terugbetalen. 'Ik wil hem laten lijden, zoals hij ook mij heeft laten lijden.'

Ronald van Essen Beeld .
Ronald van EssenBeeld .

De hoogtijdagen van Ronald van Essen staan in scherp contrast met hoe hij tegenwoordig zijn dagen slijt. Als xtc-handelaar verdiende hij in de jaren negentig tientallen miljoenen guldens, waardoor hij een luxe leven leidde met dure auto's en verre vakanties. Van Essen woonde in Amsterdam-Zuid, als hij niet in zijn villa in Marbella was tenminste.

Tegenwoordig zit Van Essen invalide in een rolstoel in een verzorgingstehuis. Geld heeft hij niet meer. Van Essen werd op Tweede Kerstdag 1999 door zijn hoofd geschoten toen hij voor zijn huis aan de Minervalaan in de auto stapte. De aanslag maakte hem afhankelijk van de zorg van anderen.

Volgens Van Essen gaf wijlen Willem Endstra de opdracht voor die moordaanslag.

Het motief?

Van Essen 'belegde' eind jaren negentig een fors deel van zijn drugsmiljoenen bij Endstra, die op dat moment gold als 'de bankier van de onderwereld'.

Getuigenverhoor
Kort nadat Van Essen zijn geld bij Endstra terugvroeg, volgde de liquidatiepoging. Volgens Van Essen - en vele andere criminelen - gaf Endstra de opdracht voor de moordaanslag zodat die zijn schuldeiser niet hoefde te betalen. De schutter zou via criminelen Sam Klepper en John Mieremet zijn geregeld.

In 2004 werd ook Willem Endstra doodgeschoten, waarna tal van criminelen verwoede pogingen deden hun ingelegde miljoenen terug te krijgen.

Dat was vroeger.

Nu wil ook Van Essen zijn bij Endstra ingelegde miljoenen terug en hij probeert het via de rechter.

Van Essen vroeg het Gerechtshof woensdagochtend om een voorlopig getuigenverhoor toe te wijzen, zodat tal van mensen kunnen worden gehoord over het reilen en zeilen bij Willem Endstra.

Ook Willem Holleeder zou Van Essen graag oproepen, vertelden zijn advocaten. De rechtbank besloot eerder het getuigenverhoor niet toe te staan.

Op de hoogte
Zelf sprak de voormalig drugsbaron nauwelijks. Gekleed in een blauwe trui, met een halve sigaret achter zijn oor en zichtbare littekens op zijn schedel hoorde Van Essen de gang van zaken soms hoofdschuddend aan.

Op de tribune zaten een aantal kleurrijke figuren, van wie sommigen ook claimen nog geld van de erven Endstra tegoed te hebben. Zij volgen Van Essens procedure met belangstelling.

Met de getuigenissen hoopt Van Essen aan te tonen dat hij inderdaad miljoenen belegde bij Endstra én dat Willem Endstra's broer Haico - die wél in leven is en dus is te dagvaarden - altijd op de hoogte is geweest van Van Essens investeringen. Hij zou bovendien mede-opdrachtgever zijn van de liquidatiepoging op Van Essen, zo is diens overtuiging.

Het Openbaar Ministerie sloot in 2011 een deal met de familie Endstra, waarin die voor veertig miljoen euro strafvervolging voor witwassen en belastingontduiking afkocht.

De vereffenaar van wat overbleef van de erfenis, de door de staat aangestelde advocaat van Stibbe Toni van Hees, heeft tot nu toe geweigerd Van Essens claim te honoreren.

Niet alleen omdat een deugdelijke administratie ontbreekt, maar ook omdat het voor een vereffenaar niet is toegestaan geld met een criminele herkomst uit te keren. Dat zou feitelijk neerkomen op witwassen, betoogde Van Hees.

Dat is ook het probleem waarvoor het Gerechtshof zich ziet geplaatst: is de rechtsgang ervoor bedoeld om deals rond crimineel vermogen te ontrafelen?

Het laatste woord
Volgens Hans Koets, de advocaat van de familie Endstra, slaat de stelling van Van Essen dat er miljoenen aan zwart geld zijn te verdelen, überhaupt kant noch wal.

Het Gerechtshof zal op 4 september besluiten of er een voorlopig getuigenverhoor zal komen.

De raadsheren kregen een laatste woord van Van Essen mee, bij monde van zijn verzorger: "Ik wil hem laten lijden, zoals hij mij ook heeft laten lijden. Het is gewoon banaal wat hij mij, mijn meisje en mijn kinderen heeft aangedaan. Hij heeft mijn hele leven verkankerd."

Lees ook: Ex-drugshandelaar Ronald van Essen: 'Wraak is mijn motief'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden