Xtc-handelaar Van Essen: 'Het was Bato die op me schoot'

Xtc-handelaar Ronald van Essen kreeg op Tweede Kerstdag 1999 een kogel door zijn hoofd voor zijn huis aan de Minervalaan. Hij weet zeker dat Bato de schuldige is. Foto Floris Lok Beeld
Xtc-handelaar Ronald van Essen kreeg op Tweede Kerstdag 1999 een kogel door zijn hoofd voor zijn huis aan de Minervalaan. Hij weet zeker dat Bato de schuldige is. Foto Floris Lok

HAARLEM - Xtc-handelaar Ronald van Essen zegt negen jaar later zeker te weten wie hem in 1999 door het hoofd schoot in Amsterdam-Zuid: Milos 'Bato' P. De verdachte Joegoslaaf verdedigt zich: 'Praatjes! Bla, bla, bla.'

De kogel die op Tweede Kerstdag 1999 dwars door zijn hoofd ging, heeft zijn geheugen lang geruïneerd, maar xtc-handelaar Ronald van Essen kan zich sinds een paar jaar weer herinneren wie het schot afvuurde. Het was de van een reeks moordaanslagen verdachte Joegoslaaf Milos 'Bato' P. (51). ''Het was Bato. Ik kan hem wel uittekenen met zijn vierkante kop,'' vertelde Van Essen sinds 2006 in verhoren door de politie en de rechter-commissaris, zo bleek gisteren in de rechtbank.

De xtc-handelaar was die avond om zeven uur in zijn auto gestapt voor zijn huis aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Hij ging zijn moeder ophalen. Ineens opende iemand het portier rechtsachter. ''Door de luchtbeweging voelde ik dat iemand instapte. Ik keek om en daar zat Bato. Ik dacht: oh, oh, Bato, dat is linke soep. Ik werd wakker in het VU-ziekenhuis.''

Dat wakker worden was grofweg een maand na de aanslag. Tot dan had Van Essen in coma gelegen. De kogel was door zijn hersenen gegaan. Pas in 2004 kwamen de beelden langzaamaan terug, al wisselen Van Essens verklaringen over de scherpte ervan. Hoewel hij bij de politie en de onderzoeksrechter zei er zeker van te zijn dat het Bato was die schoot 'met zijn typisch Montenegrijnse uiterlijk', liet hij zich ook ontvallen dat het 'ook Mikas kan zijn geweest' en dat 'alle Oostblokkers op elkaar lijken'.

Bato maakte zich gisteren kwaad in zijn verdachtenbank. ''Met deze zaak heb ik niets te maken. Waar zijn de getuigen dan?!''

Hij kende Ronald van Essen wel een beetje uit diens café aan de Admiraal de Ruijterweg, maar 'heeft helemaal niets met hem te maken'. Dat hij Van Essen al eens een gat in het hoofd had geslagen, zoals die beweert, is ook onzin.

Een inmiddels overleden vriend van Van Essen vertelde hem dat Bato's vriend Maruf 'Paja' M. hem in de gevangenis had opgebiecht dat Bato de xtc-handelaar 'gedaan had'.

Bato: ''Praatjes. Bla, bla, bla. Ik lag in december 1999 in het ziekenhuis. Mijn arm was in 1998 in Amsterdam kapotgeschoten en hij is drie jaar kapot geweest. Ik kón er niet eens mee schieten.'' Bij nog een andere schietpartij en een steekpartij waren allebei zijn armen en handen beschadigd.

Bato wil Paja M. als getuige laten verhoren, en nog andere getuigen en hij wil dat Ronald van Essen met hem wordt geconfronteerd. ''Dit is een serieuze zaak, dus dan moeten er serieuze getuigen zijn. Dat is democratisch.''

Net als een reeks anderen in de Amsterdamse onderwereld gaat Van Essen er inmiddels van uit dat de moordaanslag een poging was hem als schuldeiser te lozen. Van Essen en zijn compagnon Ton van Dalen hadden in de jaren negentig een vermogen verdiend met hun pillenhandel. Ze hadden de miljoenen via hun vriend Endstra in vastgoed belegd en begonnen die in 1999 op te eisen.

De theorie is dat Endstra, Willem Holleeder, Sam Klepper en John Mieremet - ook schuldeisers van Endstra - hem wilden doden om de miljoenen veilig te stellen.

De begin 2003 geliquideerde topcrimineel Cor van Hout deelde in 1999 een cel met Van Essen. Hij vertelde de recherche na de aanslag op zijn celmaat dat 'Ronald zijn geld had geparkeerd' bij Endstra, dat hij de miljoenen 'weer wilde innen' en dat Endstra hem toen 'liever niet wilde ontmoeten'. ''Kijk, toen zijn Sam Klepper en Johnny Mieremet op de proppen gekomen.'' In het milieu wijzen veel meer criminelen in dezelfde richting.

Tot ergernis van Bato, die zijn hoofd bleef schudden bij zoveel beschuldigingen, die hij stuk voor stuk verontwaardigd verwerpt.

Maandag zullen de aanklagers hun strafeis formuleren. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden