Xtc en softdrugs weer krachtiger geworden

Xtc en softdrugs zijn weer iets krachtiger geworden. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor (NDM) van afgelopen jaar.

Het testen van een xtc-pil. Beeld anp
Het testen van een xtc-pil.Beeld anp

Het gemiddelde THC-gehalte, de werkzame stof in cannabis, van in coffeeshops aangeboden softdrugs was vorig jaar 16,8 procent. In 2013 was dat nog 13,5 procent.

Volgens de onderzoekers blijft xtc in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug en neemt ook het gehalte MDMA in de pretpillen toe. Negen op de tien pillen was naar maatstaven van het Trimbos-instituut hoog gedoseerd.

De toename in het gebruik van xtc is sinds 2016 wel gestopt. Grofweg 400.000 mensen van 18 jaar heeft vorig jaar wel eens xtc gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maakt zich zorgen over de 'normalisering' van xtc-gebruik.

Zorgen
Blokhuis: "Ondanks een daling in het gebruik van xtc onder scholieren en een stagnering van het gebruik onder volwassenen, blijft het xtc-gebruik in Nederland relatief hoog. Dat baart mij zorgen, zeker als je daarin meeneemt dat pillen steeds sterker worden.''

Volgens Blokhuis zijn mensen niet goed doordrongen van de risico's van het gebruik. "Nederland is in Europa koploper qua xtc-gebruik. Mensen vinden het kennelijk normaal om dit soort middelen te gebruiken tijdens het uitgaan, maar zijn daarbij onvoldoende doordrongen van het risico dat ze nemen. Vooral onder hoogopgeleiden tussen de 20 en 25 jaar ligt het gebruik hoog. Die normalisering wil ik tegengaan, met name door in te zetten op voorlichting en preventie"

Maatregelen
De staatssecretaris komt dit voorjaar met een brief waarin hij zijn drugspreventiebeleid uiteenzet: "Ik laat onze huidige inzet op preventie doorlichten en zal extra aanzetten waar dat nodig is. Dit voorjaar laat ik weten welke eventuele extra maatregelen ik neem. In goed overleg met mijn collega-minister Grapperhaus, die in zal zetten op meer aandacht voor de gevolgen van xtc-gebruik in relatie tot de drugscriminaliteit.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden