Update

Xinmao doet geen bod op Draka

AMSTERDAM - Het Chinese Xinmao neemt de Amsterdamse kabelmaker Draka niet over. Xinmao trok zich donderdagochtend terug uit de biedingsstrijd. Draka zal vrijwel zeker worden gekocht door het Italiaanse Prysmian.

Daarmee heeft de tactiek van Draka en de gedroomde overnamepartij Prysmian gewerkt. Een bod is niet langer haalbaar nadat het Italiaanse Prysmian gisteren zijn bod van 840 miljoen euro op Draka formeel uitbracht.

Daarbij introduceerde Draka en Prysmian een nieuwe verdedigingswal. Andere biedingen moesten binnen zes weken - dus voor 16 februari worden gedaan. ''Om uit de onderhandelingen met Prysmian te stappen, moet Xinmao binnen zes weken na de lancering van het bod van Prysmian een officieel bod uitbrengen,'' aldus topman Hans Dorjee van Draka.''

Ook moet een concurrerend bod volgens hem gunstiger zijn voor alle belanghebbenden; niet alleen voor de aandeelhouders maar ook voor werknemers en partners.

Gifpil
Het bedrijf introduceerde daarna nog een gifpil; als Draka toch naar een andere overnemer zou gaan, moet er 12,5 miljoen euro boete aan Prysmian worden betaald.

Xinmao liet eind van de ochtend weten onder die lawine aan tegenslagen zijn bod van bijna een miljard euro op Draka in te trekken. Het kan niet aan de deadline voldoen. Weliswaar is de financiering van het bod rond, maar het bedrijf heeft nog niet de verplichte toestemming van verschillende Chinese overheidsorganen binnen. Die werden pas half februari verwacht. Dat geeft Xinmao te weinig tijd daarna nog een formeel bod uit te brengen.

Ook grootaandeelhouder Flint Beheer, van de familie Fentener van Vlissingen, speelde een rol in dat besluit. Flint (48 procent) verbindt zich aan het bod van Prysmian. Daarmee hebben de Italianen nog maar 37 procent van de andere aandeelhouders nodig, om het bod op Draka succesvol door te zetten.

Xinmao had met 20,50 euro per Draka-aandeel veel meer over voor het bedrijf dan Prysmian, dat 17,20 euro pern stuk biedt.

Ook de vakbonden schaarden zich gisteren achter Prysmian, zonder Xinmao af te wijzen. Het laatste woord is aan de andere aandeelhouders. Die hebben tot 3 februari om hun aandelente verkopen. (HERMAN STIL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden