Plus

Xingyu Xie (29) mag voor het eerst stemmen

Terwijl de Chinese president Xi Jinping in eigen land alle macht naar zich toe trekt, mag de Chinese Amsterdammer Xingyu Xie woensdag voor het eerst in zijn leven een democratische stem uitbrengen.

Xingyu heeft zijn keuze gemaakt en stopt in buurthuis De Witte Boei de biljetten voor raad en stadsdeelcommissie in de juiste stembus. Beeld Carly Wollaert

De enveloppe ligt op een stapeltje post bij het aanrecht. Partner Maurice geeft 'm aan Xingyu (29), die de twee stemkaarten er voorzichtig uithaalt.

Over het sleepwetreferendum kan hij zich nog niet buigen, dat is alleen voor Nederlandse staatsburgers. Maar iedereen die langer dan vijf jaar legaal in Nederland verblijft, EU-inwoners direct, is wel uitgenodigd om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen en de bijbehorende stadsdeelcommissies.

Tijdens de Kamerverkiezingen vorig jaar wilde hij met Maurice het stemhokje in om te zien hoe het gaat, maar dat mocht niet. "Ik ben dus een beetje gespannen of het lukt. Eén vakje inkleuren toch Maurice, en niet één stem per partij?"

Leek te veel op democratie
De enige echte verkiezing waar Xingyu ooit aan meedeed was vroeger op school in Chongqing, voor een nieuwe klassenvertegenwoordiger. "En bij Idols sms'te ik natuurlijk, maar die verkiezingen werden geschrapt omdat er gefraudeerd werd."

The New York Times noemt nog een reden. Toen honderden miljoenen Chinezen hun stem uitbrachten per sms, werd dit deel uit de show gehaald, omdat de autoriteiten het te veel op democratie vonden lijken.

Inwoners van China stemmen op lokaal niveau, streng gereguleerd door de Communistische partij. "Het maakt dus niet uit wat je stemt, China is top-down anyway. Dat gaat goed zolang de economie blijft bloeien, mensen zijn tevreden," zegt Xingyu erover.

Half grappend vertelt hij dat dit zo al sinds de tijden van de keizers gaat en dat in China een cultuur is ontstaan waarin hetzelfde zijn de norm is geworden. "Maar ik kan er niet meer wonen, ik ben anders."

Wereldberoemde vrijheden
Als tiener hoorde hij thuis al over de wereldberoemde vrijheden hier. "De eerste stad waar het homohuwelijk werd ingevoerd, de drugs, en ook euthanasie, waauhw! In China vinden mensen dat niet per se goed of slecht, maar verbazen ze zich wel dat het hier allemaal is toegestaan."

Inmiddels is Xingyu getrouwd met Maurice, heeft hij een baan in de financiële sector en vormt hij onderdeel van de groep van 89.000 buitenlanders die zich voor langere tijd in Amsterdam vestigden.

Stemmen doet hij in het buurthuis op Wittenburg waar in januari een onschuldige jongen werd doodgeschoten, dus veiligheid is een belangrijk thema.

Maar ook de drukte, waar hij zich in China zo aan ergerde, motiveert. "Nog meer toeristen zou niet goed zijn, Amsterdam is niet zo groot als Londen of Parijs. Maar ik vind het ingewikkeld want de stad moet wel een melting pot blijven."

De stemwijzer leverde hem een dilemma op, VVD en CDA scoorden even hoog. Verbaasd is Xingyu dat de helft van de kiezers thuisblijft bij raadsverkiezingen.

"Dat is een risico want zo heeft een relatief kleine groep die heel actief is, veel impact," legt hij enthousiast uit. "Als je teleurstelling bij de uitslag wil vermijden moet je stemmen! Misschien win je niet, maar je kunt de ander wel een beetje minder laten winnen."

Volg de verkiezingen

Amsterdam gaat naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook wordt het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je de hele dag op de hoogte.

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden