Recept van de dag

Xiang bing van de man met het kraampje

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: Xian bing (hartig gevulde pannenkoek).

Fow Pyng Hu Beeld Jakob Van Vliet
Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

Liever zou ik het drukke winkelgebied in deze tijd mijden, maar ik moest specifieke boodschappen doen voor de komende week. Ik ben nog in Tokio. Ik fietste langs een pand waar ze een restaurant aan het verbouwen zijn. In een flits zag ik de vermoedelijke uitbater met een tevreden glimlach in gesprek met de aannemer. De uitbater straalde zielsrust uit. De stoelen nog in karton gewikkeld, maar de bar stond er ­prima bij. Ik ken dat gevoel, je ziet alleen maar hoop om je heen, je kijkt uit naar dat wat allemaal gaat lukken.

Die ene flits bevatte meer ironie dan waar ik die middag zin in had. Deze zaak gaat wellicht nooit open. Ondernemers kunnen helaas niet anders, gedreven door een optimisme dat vanuit het niets opkomt en ons blind maakt voor de situatie waarin we zitten. Eigenlijk wilde ik hier helemaal niet mee bezig zijn, het komt te dicht bij mijn eigen onduidelijke situatie. Maar zo’n flits van een halve seconde kun je niet niet zien.

Ik fietste verder en probeerde aan iets anders te denken. Het frisse grauwe weer bracht me terug in China toen ik elf was. In de middag liep er altijd een man met een kraampje door de straat. Hij verkocht ter plekke gemaakte pannenkoeken gevuld met vlees en groentes. Ze werden met wat olie gebakken. De geur en de smaak kon ik zo weer oproepen.

Nu sta ik die pannenkoeken te bakken, terwijl ik denk aan het overzichtelijke bestaan van de man met het kraampje. Hopende dat die eenvoud een troef is om te ontsnappen aan de crisis, maar nee, ook die eenvoud is kwetsbaar. Het enige wat nu partij biedt, is het blinde optimisme dat vanuit het niets komt. En dat is dwaas, even dwaas als de realiteit waarin we nu terecht zijn gekomen.

Xian bing (hartig gevulde pannenkoek)

Ingrediënten
voor het deeg:
200 gr bloem
90 ml water
snufje zout

voor de vulling:
150 gr spek, zo fijn mogelijk snijden
½ teentje knoflook, fijngesneden
1 stronk lente-ui, in dunne ringetjes
2 tl sesamolie
2 tl sojasaus
snufje zwarte peper

Bereiding
Zoals met veel Chinese gerechten kunnen ingrediënten sterk verschillen per streek en zelfs per familie. Als mijn oma gestoomde bao van de buren kreeg, was het eerste wat ze deed de bao openscheuren om te zien wat er in de vulling zat. De vulling vertelde haar veel over de aard van de buren. Dus, doe erin wat je wilt (kimchi zou bijvoorbeeld goed passen).

Maak het deeg, maar kneed het niet te veel, anders zorgen de gluten ervoor dat het taai wordt. Deel het in vier gelijke stukken en rol ze uit tot een pizzabodem. Dit is een simpele manier om een xian bing te maken. Meng de andere ingrediënten goed in een kom. Verspreid de helft over een pizzabodem en bedek het met een andere bodem. Sluit de randen goed af door ze samen te drukken. Deze pannenkoek bakken we in een koekenpan (het liefst van plaatstaal) met wat olie. Het vuur mag niet te hoog staan. Als hij aan de onderkant mooi goudbruin wordt, draai je hem om. Voeg eventueel nog wat olie toe. Snij een xian bing als een pizza in 4 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden