Plus

X Bank: Oude Kasbankkantoor wordt creatief walhalla

In het voormalige hoofdkantoor van de Kasbank opent zaterdag X Bank: een enorme ruimte waar mode, kunst en design samenkomen. 'We willen hier echt het creatief ondernemerschap neerzetten.'

Kees Keijer
De winkel op de eerste verdieping van X Bank: een tamelijk chaotisch geheel met lampen, boeken, tassen, vintage vazen en mode. Beeld X Bank
De winkel op de eerste verdieping van X Bank: een tamelijk chaotisch geheel met lampen, boeken, tassen, vintage vazen en mode.Beeld X Bank

Het was een vreemd stukje Amsterdam. Koud, hard, afstandelijk, een beetje griezelig zelfs. Niet voor niets vormt het voormalige hoofdkantoor van de Kasbank in de Spuistraat de setting van de meeste buitenscènes in de film Abel van Alex van Warmerdam. Een gebouw als decor voor troosteloosheid.

"Dat gaat helemaal veranderen," zegt Gijs Stork, curator van X Bank, een ruimte van zevenhonderd vierkante meter, verdeeld over twee etages, waar mode, kunst en design samenkomen. "De gesloten architectuur gaat open. Je kunt nu naar binnen kijken, op de eerste verdieping is de vloer verhoogd waardoor je van buiten mensen ziet lopen."

X Bank, vanaf zaterdag open, is een nieuw onderdeel van het W Hotel, dat is gevestigd in de oude telefooncentrale van de PTT in de Spuistraat. Bram van der Hoek, managing director van Europe Hotels: "Toen we bezig waren met dat gebouw, kwam ineens het gebouw van de Kasbank ertegenover ook vrij. Een buitenkans. Toen hebben we met de gemeente samengewerkt om tot deze programmering te komen."

undefined

Rookmachine

De eerste tentoonstelling in X Bank werd door Stork samengesteld in samenwerking met drie galeries: Juliètte Jongma, Stigter van Doesburg en Martin van Zomeren. De ruimte zal in de toekomst ook functioneren als een entreehal waar gasten naar verschillende afdelingen kunnen. Naar een spa, een restaurant of naar de eerste verdieping van X Bank, waar zich een designwinkel bevindt. Vrij toegankelijk en zonder subsidie opgezet. Stork: "We willen hier echt het creatief ondernemerschap neerzetten."

Even verderop hangen vier schilderijen van Navid Nuur, die gemaakt zijn met een rookmachine. "Daar komt nog een video bij, dan kun je zien hoe hij deze werken heeft gemaakt heeft."

Sema Bekirovic toont een sculptuur met het mechanisme van een ijskast, die een slingerende buis in de ruimte verkoelt. "Langzaam zal die witte buis steeds dikker worden."

undefined

De nieuwste tondeuse

Een wenteltrap leidt naar de eerste verdieping van X Bank, waar een winkel met mode en design is gevestigd. Een tamelijk chaotisch geheel, met lampen, boeken, tassen, vintage vazen, woontijdschriften, maar ook de nieuwste tondeuse van Philips. Stork: "We hebben alleen maar werk van Nederlandse ontwerpers. Het goedkoopste is waarschijnlijk dit pakje thee van 4,95 euro, een typisch Hollandse namiddagthee die al 150 jaar zo wordt gemaakt."

Het duurste object wil hij niet noemen. "Maar die Ted Noten daar," zegt Stork wijzend naar een automatisch nepwapen in een perspex doos, "kost tachtigduizend euro."

Aan het plafond hangt een bakfiets. Doen bezoekers uit Berlijn een moord voor, weet Stork, want die kun je daar niet krijgen. "En we shippen alles." W Hotel is een vijfsterrenhotel, maar X Bank richt zich niet alleen op chique klanten. Stork: "Het is een mix. Er staat hier een servies van zes euro, maar het kopje ernaast is tweehonderd euro. En X Bank is ook niet alleen voor hotelgasten. We richten ons juist op bezoekers van buiten."

In X Bank vinden ook tijdelijke presentaties plaats van modeontwerpers en vormgevers. Ook beeldend kunstenaars zullen worden uitgenodigd. De omgeving is totaal anders dan in een galerie of een museum, maar dat is volgens Stork geen probleem. "Tot nu toe vonden kunstenaars dat goed, maar dat komt ook omdat ik al met kunstenaars werkte die daar geen probleem mee hebben. Dit is het echte leven. Kunst, mode en vormgeving versterken elkaar. En vanuit angst is nog nooit iets moois ontstaan. Het is mijn ambitie om te kijken of creatieven iets commercieels kunnen maken en tegelijkertijd of een aantal commerciële bedrijven wat creatiefs kunnen maken."

X Bank

Tentoonstelling Potluck 1, t/m 27/3
Spuistraat 172

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden