Plus

Wytse van der Groot: 'Ik groeide op in de tv-wereld, ik weet niet beter'

De Champions League was dit seizoen voor het eerst bij SBS6. Met de razendsnelle sidekick Wytse van der Goot (34) als opvallende toevoeging.

Wytse van der GrootBeeld Ivo van der Bent

Het eerste seizoen van de Champions League bij SBS 6 zit erop. Het grootste verschil tussen de uitzendingen van de NOS en SBS? De reclames. Maar op zijn minst even opvallend: de rol van Wytse van der Goot (34) als razendsnelle sidekick - klaar om presentatoren Jan Joost van Gangelen en Toine van Peperstraten om de oren te slaan met spraakmakende feitjes, opvallende tweets en aanvullend beeldmateriaal. Als het even kan met een kwinkslag.

Van der Goot is geen nieuwkomer in de voetbalwereld. Zo'n twaalf jaar geleden stapte hij binnen bij RTL Sport, dat destijds nog samenvattingen van de wedstrijden uit de Engelse Premier League uitzond. Zijn vader, televisieman Leo van der Goot, was directeur televisie bij RTL en wist hem een plaatsje te verschaffen in het montagekorps van de samenvattingen.

"Ik wilde graag iets met voetbal doen. Via mijn vader heb ik een opstapje gehad, daar zal ik niet moeilijk over doen. Daarna ben ik de opleiding journalistiek gaan doen."

U heeft ook de toneelopleiding gedaan.
"Ik ben niet vies van een beetje aandacht. Ik was iemand die altijd gek deed op school, niet bang voor de spotlights. Dat is nog steeds zo. Het bleek dat ik wel kon acteren, maar geen Pierre Bokma zou worden. Allesbehalve zelfs. Uiteindelijk ontbrak de passie. Ik was toch vooral dat voetbalgekke jochie dat op feestjes wist te vertellen wie de reservekeeper van Cambuur was."

Die kennis kwam van pas toen u in 2005 commentaar ging geven bij Talpa.
"In die tijd klotste het geld daar tegen de plinten omhoog. Elke Jupiler Leaguewedstrijd werd live ge­streamd mét commentatoren. Dat was voor mij ideaal. Zat ik in het stadion bij Emmen-Oss en kon ik wel dertig fouten maken, want er keken toch maar twintig mensen. Vandaaruit ging ik langzaam meer samenvattingen becommentariëren. Daarna kwam ik ook bij Sport1 - nu Ziggo Sport - om commentaar te geven bij wedstrijden uit de Spaanse competitie. Ik heb nog twee jaar bij Fox Sports gewerkt, en dit jaar kwam SBS met die rol van sidekick."

Hoe wordt bij SBS teruggekeken op het eerste seizoen Champions League?
"Ik ben in dienst bij producent Southfields en niet bij SBS, maar ik heb begrepen dat ze ongelofelijk tevreden zijn. Ik denk dat dat terecht is. In het verleden werd het voetbal bij Talpa en RTL slecht ontvangen, nadat het bij de publieken werd weggehaald. Het is heel makkelijk om programma's af te kraken, maar bij SBS is het nooit echt afgefakkeld."

De vele reclameblokken waren een issue.
"Dat is de eerste keer inderdaad even schrikken. Maar het hoort er ook bij: veel commerciëler dan de Champions League wordt het niet, hoor. Ik vind het af en toe ook wel één reclameblok te veel, maar ik snap ook dat het terugverdiend moet worden."

De kijkcijfers zijn ongeveer gelijk aan die bij de NOS. Wat zegt dat?
"In wezen is het programma niet totaal anders dan wat de NOS, Fox Sports of Ziggo Sport doet: presentator, twee analisten en je beschouwt de wedstrijd. Jan Joost en Toine zijn twee presentatoren die superervaren en geaccepteerd zijn. Zij zijn alle twijfel voorbij. Jan Joost is volgens mij zelfs de beste sportpresentator van Nederland, een voorbeeld voor mij. De manier waarop hij presenteert is echt knap, hij lult zich overal uit. Hij weet alles. Het komt over alsof het geen moeite kost, terwijl ik weet dat hij er veel energie en voorbereiding in steekt."

Is de rol van gespreksleider iets wat u ambieert?
"Dat weet ik niet. Nu kan ik mijn eigen blokjes voorbereiden, maar in de conversatie en vraagstelling valt nog veel te winnen voor mij. Het is een andere discipline. Ik weet wel zeker dat ik altijd commentaar wil blijven geven. Ik denk dat de rol van sidekick me ook goed past."

Doen reacties op Twitter u iets? U wordt weleens weggezet als 'bloed­irritant' en 'wijsneuzerig'.
"Ja, maar ik kijk niet meer. In het begin ging ik echt zoeken naar meningen over mijn optredens. Een compliment blijft één dag hangen, een tweet van iemand die in Oldenzaal op de bank zit met een zak chips en mij een mongool noemt drie dagen. Ik doe mezelf geen plezier met het teruglezen van dit soort dingen. Als mijn stijl gemengde reacties oproept, heb ik slecht nieuws voor die mensen: ik kan het niet heel anders doen."

Wytse van der Groot: 'In het begin ging ik echt zoeken naar meningen over mijn optredens'Beeld Ivo van der Bent

Waar valt de meeste winst te behalen?
"Ik weet dat ik niet de beste interviewer van het land ben, maar ik missta niet in mijn rol van verslaggever bij het Nederlands elftal. Af en toe zou ik misschien meer kunnen vragen naar zaken die ik zelf wil weten in plaats van naar de min of meer standaard voetbalkwesties."

Bij Ziggo Sport werkt u samen met Jack van Gelder. Vraagt u hem om advies?
"Die man zou mij ontzettend veel kunnen leren, maar ik zoek toch een beetje mijn eigen pad - al gaan we binnenkort een keer koffie drinken. Ik kom voor advies toch vaker bij mijn vader uit. Hij heeft geen sportachtergrond, maar weet wel precies hoe de televisiewereld in elkaar steekt."

Hoe gaat zoiets?
"Hij zegt weleens: 'rustig' of 'extra gas' - meestal is het trouwens 'rustiger'. Tijdens de eindleader van de beker­finale kreeg ik een sms binnen. 'Trots,' stond er. Soms heb ik het gevoel dat ik me moet verontschuldigen voor mijn werk: mijn vader is niet per se een BN'er, maar in het wereldje is hij een bekende naam. Aan de andere kant, als jouw vader bakker is en jij wordt ook bakker, hoef je je toch ook niet te verontschuldigen?"

Komt het vaak ter sprake?
"Nauwelijks. Als ik niet goed was geweest, had ik hier niet gestaan. Ik ben dankbaar dat ik een zetje in de juiste richting heb gekregen, maar daarna heb ik het zelf gedaan."

"Ik ben opgegroeid in televisie­studio's. De studio vanwaar de Champions League wordt uitgezonden, herken ik van toen ik als vijfjarig jochie meeging naar de opnames van Sesamstraat. Meneer Aart heeft mij Dikkie Dik voorgelezen. Zoals Hans Kraaij jr. in de voetbalwereld is opgegroeid, groeide ik op in de televisiewereld. Ik weet niet beter."

Is het een leuke wereld eigenlijk?
"Ik vind van wel. Ik vermoed dat het er in de entertainmenthoek wat giftiger aan toe gaat; de sporthoek is kleedkamerachtig. Ik ben zelf ook niet zo moeilijk, geloof ik. In deze fase van mijn carrière ga ik niet dwarsliggen als een andere commentator per se een bepaalde wedstrijd wil becommentariëren. Anderen claimen weleens een wedstrijd, maar ik vind Eibar-Málaga ook heerlijk om te doen. Ik ben net 34 geworden, er komt wel weer een volgende fase. Ik ben nog steeds maar half zo oud als Mart Smeets."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden