WRR: 'Beter nadenken over komst arbeidsmigranten'

De overheid moet beter nadenken over arbeidsmigratie. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schrijft dat in een woensdag gepubliceerd rapport. Het aantrekken van arbeidsmigranten wordt vaak voorgesteld als een middel om het toekomstig gebrek aan arbeidskrachten te bestrijden. Maar volgens de WRR moet er beter worden nagedacht of arbeidsmigranten wel nodig zijn, en zo ja, welke.

redactie
Turkse gastarbeiders in 1968 Beeld ANP
Turkse gastarbeiders in 1968Beeld ANP

Demografische voorspellingen en aanvragen van werkgevers bieden hiervoor volgens het rapport geen betrouwbare indicatie. Er is meer inzicht nodig in de toekomstige structuur van de arbeidsmarkt. Dan is het makkelijker om af te wegen of er alternatieven zijn voor arbeidsmigratie, zoals het beter opleiden van de bevolking, langer werken en het verplaatsen van bedrijvigheid naar elders.

De WRR schrijft dat arbeidsmigratie de afgelopen jaren een ander gezicht heeft gekregen. De buitenlanders die nu hier komen werken, zijn hoger opgeleid dan de gastarbeiders uit de jaren zestig en zeventig. Ze komen bovendien meestal uit andere lidstaten van de EU.

Ook de EU moet meer aandacht hebben voor de problemen en overlast die arbeidsmigratie met zich meebrengt, vindt de WRR. Brussel moet niet alleen de economische voordelen van migratie benadrukken, maar ook de sociale aspecten.

Bij een doelgerichter beleid voor arbeidsmigratie hoort volgens het rapport ook een ander integratiebeleid. Werkgevers moeten zorgen dat de migranten op langere termijn inzetbaar blijven door scholing en door te zorgen dat ze Nederlands leren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden