Plus

Wrevel om uitspraken Dijkhoff over klimaatakkoord

De politieke spanningen over de ­uitvoering van het klimaatakkoord nemen toe nu VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff suggereert dat hij zijn handen van de gemaakte ­afspraken aftrekt.

Jan Hoedeman
Klaas Dijkhoff Beeld Robin Utrecht
Klaas DijkhoffBeeld Robin Utrecht

Premier Mark Rutte weerspreekt dat er een crisis is in de coalitie over het concept-klimaatakkoord. Er worden andere accenten gelegd door verschillende coalitiepartners, zei hij gisteren in Buitenhof. "We gaan er gewoon uitkomen," kondigde hij aan.

Toch leidden de opmerkingen van Dijkhoff tot ophef. Binnen en buiten de coalitie wordt de grootste regeringspartij in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen profileringsdrift verweten. Deze week valt een Kamerdebat te verwachten.

'Een man, een man...'
Afgelopen weekend gooide VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de kans dat het concept-klimaatakkoord wordt uitgevoerd zoals het er nu ligt, 'nihil' is.

Daarmee voegt Dijkhoff zich bij CDA-leider Sybrand Buma, die al eerder fulmineerde tegen dreigende onbetaalbaarheid van klimaatmaatregelen voor de gewone burger.

Dijkhoff zet in De Telegraaf zijn coalitiegenoot Rob Jetten weg als een 'klimaatdrammer'. "D66 heeft al voordat het akkoord er was, gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou, dat ga ik niet doen."

Daarmee haakt Dijkhoff aan bij het groeiende onbehagen in het electoraat dat de gewone man langjarig gaat bloeden voor klimaatmaatregelen, en de industrie niet. "De burger zal ik nooit laten vallen," aldus de liberaal.

GroenLinks wil komende week een debat over het klimaatakkoord. "Coalitie en kabinet zitten niet op één lijn," stelt GroenLinksleider Jesse Klaver. "De uitspraken van Dijkhoff maken een debat over het klimaatakkoord des te urgenter."

Politiek Den Haag reageerde zaterdag onmiddellijk op Dijkhoffs uitspraken. "Politieke profileringsdrang in campagnetijd," analyseerde D66'er Rob Jetten. "Dat kan ik niet serieus nemen."

Refererend aan de intensieve overleggen in de coalitie tot aan de vooravond van kerst, stelt Jetten: "De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord."

'Zenuwachtig worden'
ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Jan Segers, die met Dijkhoff onderhandelde, zegt: "We kunnen een gemaakte afspraak niet breken. We willen de wereld beter achterlaten voor onze kinderen. We willen mensen helpen bij het maken van de overstap naar duurzaamheid."

GroenLinksvoorman Jesse Klaver taxeert 'dat ze bij de VVD zenuwachtig worden'. De uitspraken van Dijkhoff benoemt hij als 'hypocrisie in de tiende versnelling'.

Klaver wijst erop dat VVD'ers het voortouw hebben bij de maatregelen die nu worden doorgerekend bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Oud-politiek leider van de VVD Ed Nijpels is voorzitter van de klimaattafels, minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes is VVD'er.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden