PlusAnalyse

WOZ-record: gevolgen voor Amsterdammers vallen mee

Door de gekte op de huizenmarkt loopt in Amsterdam de WOZ-waarde op tot ongekende hoogte. En er komt nog meer aan. Gelukkig blijven de gevolgen beperkt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De WOZ-waarde van de Amsterdamse huizen, de basis voor diverse belastingen en heffingen, is dit jaar uitgekomen op gemiddeld 290.000 euro.

Dit is niet alleen een stijging van bijna 15 procent, maar ook nog eens een record én veel hoger dan in de rest van Nederland. In heel het land steeg de waarde slechts 3,3 procent tot 216.000 euro.

Nergens nam de WOZ-waarde zo veel toe als in Amsterdam; het tekent de absolute gekte op onze huizenmarkt, want de WOZ wordt berekend op basis van verkoopprijzen in de stad.

In het kielzog van Amsterdam stegen ook de waarden in de omliggende gemeenten bovengemiddeld. Amstelveen is goed voor 13,4 procent, Haarlem en Landsmeer voor bijna 10 procent.

Het vorige record van Amsterdam is gevestigd in 2010, vlak voor de crisis op de huizenmarkt. Toen kwam de gemiddelde WOZ-waarde uit op 261.000.

We kunnen er rustig van uitgaan dat we volgend jaar een nieuw record zullen boeken, gezien de enorme prijsstijgingen op de woningmarkt, zowel voor koop als voor huur.

Profiteren via erfpacht
De WOZ-waarde werkt door in allerlei belastingen en heffingen en heeft hiermee effect op ons huishoudboekje. Eigenaren maken elk jaar een bedrag over aan de gemeente voor onroerendezaakbelasting (ozb), gebaseerd op de WOZ-waarde. Die werkt ook door in de belastingen, via het eigenwoningforfait en in de waterschapsbelastingen (ook voor huurders). Een hogere WOZ-waarde leidt tevens tot hogere huren.

Een stijging van de waarde betekent dus hogere belastingen. Met vertraging weliswaar, want de waarde in 2017 gaat pas meetellen in 2018.

Maar de gevolgen vallen voor Amsterdammers mee. Zo heeft Amsterdam het beleid dat de totale ozb-opbrengst niet stijgt. Dat is de uitkomst van politieke afspraken; de gemeente profiteert al via erfpacht van de waardestijgingen.

Een stijging van de WOZ-waarde wordt gedempt door een lager tarief. Vorig jaar betaalden Amsterdammers gemiddeld 123 euro aan ozb en dat zal dit en volgend jaar niet veel verschillen. Ook het woningforfait wordt gedempt.

'Rare dingen'
Dit geldt niet voor iedereen. Als de WOZ-waarde van een woning meer dan gemiddeld is gestegen, zal de ozb-belasting wél hoger uitvallen. Aan de andere kant zullen Amsterdammers juist minder betalen als de WOZ-waarde onder de gemiddelde toename is gebleven. Grofweg zullen mensen in een buurt in opkomst een kleine prijs betalen voor de toenemende populariteit.

Vereniging Eigen Huis raadt iedereen aan de berekening van de WOZ, die in de bus valt, te controleren. "Er komen rare dingen voor," zegt woordvoerder Hans André de la Porte. De gemeente kijkt naar woningen in de buurt die zijn verkocht en de selectie daarvan kan discutabel zijn; welke huizen zijn vergelijkbaar?

De gemeentekas profiteert niet van de WOZ-stijgingen in Amsterdam, integendeel. De inkomsten blijven voor koop- en huurwoningen de komende jaren steken op zo'n 168 miljoen euro, ondanks de records.

Aan de andere kant is de jaarlijkse bijdrage van het rijk ook afhankelijk van de WOZ-waarden. Die zal dalen, omdat het kabinet ervan uitgaat dat de inkomsten van de gemeenten via heffingen zullen toenemen. Niet in Amsterdam dus.

14,6%

De stijging van de WOZ-waarde komt dit jaar in Amsterdam uit op 14,6 procent. In de rest van het land was de stijging veel geringer: 3,3 procent.

null Beeld CBS/Laura van der Bijl
Beeld CBS/Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden