PlusFusie AMC/VUmc

Wouter Bos: 'We moeten leren trots op elkaar te zijn'

De laatste hobbel is genomen: het VUmc en het AMC mogen eindelijk fuseren. VUmc-baas Wouter Bos is verheugd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Heel even was er een wild plan dat het AMC en het VUmc, na de fusie, ook samen zouden gaan in één pand. Dat 'romantische beeld' helpt VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos de wereld uit: "Dat is een financieel buitengewoon onverstandige richting."

Er is wel aan gerekend, maar de conclusie was helder: veel te duur. "Dat zou betekenen dat je van één gebouw de deuren dicht moet doen. Als je ziet wat er allemaal staat en wat een kapitaal daar ingestoken is, is dat geen optie." Maar ook de gemeente Amsterdam had daar een duidelijke mening over, zegt Bos.

"De gemeente vindt het belangrijk dat we zowel op de Zuidas als in Zuidoost blijven. Op de Zuidas wordt onze wetenschappelijke inbreng zeer op prijs gesteld. Dat draagt ook bij aan de internationale allure van de Zuid­as. In Zuidoost is het AMC een enorm grote werkgever met een grote sociale impact."

De gemeente gaat er toch niet over of het AMC en het VUmc in één gebouw gaan zitten?
"Nee, maar we luisteren wel naar wat de gemeente belangrijk vindt. En er waren dus ook andere argumenten, zoals de kosten."

Is dat jammer?
"Bij sommigen was het romantische beeld: dan komt het allemaal op één plek en dan gaan we daar iets heel moois neerzetten. Maar het zou niet de eerste fusie zijn geweest die gestrand was op financiële megalomanie. Voor mij was het geen romantische droom, daar ben ik econoom genoeg voor."

Nu de fusie door mag gaan, wordt de komende jaren veel geschoven met specialisaties en afdelingen tussen de beide ziekenhuizen. Wat vraagt u de komende jaren aan uw mede­werkers?
"Wij verlangen een nieuw wij-gevoel te ontwikkelingen. Dat VUmc-medewerkers en AMC-medewerkers zich onderdeel gaan voelen van een groter geheel. Dat mensen die op de De Boelelaan werken zich hier net zozeer thuis voelen als op de Meibergdreef. En andersom."

"We komen uit een tijd dat we elkaars concurrenten waren, ieder aan één kant van de Amstel."

"We gaan naar een toekomst waarin we trots op elkaar moeten leren te zijn, elkaar moeten vertrouwen en ons ­samen onderdeel moeten voelen van het nieuwe wij, de alliantie."

Twee culturen onder een dak.
"Daar moet je vooral met humor naar kijken, denk ik. Over het VUmc wordt vaak gezegd dat het wat bescheidener en wat introverter is en het AMC wat anarchistischer en wat branie-achtiger. Je moet in zo'n fusieproces the best of both worlds te pakken zien te krijgen. Vooral ook leren van de verschillen die er zijn tussen de beide ziekenhuizen."

"Niet steeds het grijze midden opzoeken, maar soms ook tegen elkaar durven zeggen: 'Dat doet die ander gewoon beter dan wij, dus laten we het op die manier doen.' Mentaal zijn we erop ingesteld dat we een proces in gaan dat gemakkelijk tien tot vijftien jaar duurt voordat we de boel hebben neergezet zoals we idealiter willen."

Verwacht u onbegrip bij de patiënten als zij moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis, omdat locatie De Boelelaan bepaalde zorg niet meer kan leveren?
"De patiënt is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in de best mogelijke zorg. We zitten maar zeven kilometer van elkaar in Amsterdam. Bovendien is het nu al zo dat je als je de ziekte van Fabry hebt, je beter naar het AMC toe kunt gaan, terwijl als je alzheimer hebt, je beter naar het VUmc kunt. Dat verandert niet zozeer. We zijn al steeds meer gespecialiseerd en er is al veel minder overlap tussen de beide ziekenhuizen."

Fusies tussen ziekenhuizen hebben niet aantoonbaar bijgedragen aan een verbetering van de zorg, stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig jaar op basis van onderzoek. Waarom zou dat bij uw ziekenhuis anders zijn?
"Omdat het een ander type ziekenhuis is. Wij hebben hoogcomplexe zorg, vaak met kleine patiënten­aantallen. Als er nou een gebied in de zorg is waar ondubbelzinnig is aangetoond dat concentratie van de activiteiten leidt tot kwaliteitsverbeteringen dan is het juist die heel complexe zorg. Dat is precies wat wij doen."

"Dat is ook waar ons verhaal zich onderscheidt van gewone ziekenhuizen die fuseren. Verder denk ik dat de ACM hiermee een waarschuwing geeft: ga er niet van uit dat een fusie automatisch voordelen brengt. Je zult er hard voor moeten werken. Dat gaan we dus ook doen."

Zie ook: Specialismen na fusie AMC en VUmc verdeeld over locaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden