Wouter Bos toch in kabinet?

DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos gaat hoogstwaarschijnlijk het kabinet in, als vice-premier en minister van FinanciënIn de verkiezingscampagne zei Bos steeds in de Tweede Kamer te blijven als fractievoorzitter, tenzij hij premier zou worden. Maar de afgelopen maanden heeft een groeiende groep PvdA'ers betoogd dat hij toch minister zou moeten worden onder premier Jan Peter Balkenende.

Gisteren verklaarde partijvoorzitter Michiel van Hulten dat dit goed zou zijn voor de stabiliteit van het nieuwe kabinet. Bos zou zo laten zien dat hij vertrouwen heeft in de nieuwe coalitie.

Bos reageerde niet afwijzend en noemde Van Hultens opmerkingen 'heel interessant'. Voordat hij definitief toezegt wil hij er nog even 'over nadenken'.

Versoepeling van de begrotingsregels

Eerder deze maand zei ook Han Noten, voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, dat het voor 'een stabiel kabinet met autoriteit, kracht en draagvlak' belangrijk is dat Bos minister wordt. Bos zei toen nog vast te houden aan zijn oorspronkelijke stellingname om in het parlement te blijven. Hij was eerder staatssecretaris van Financiën, in het kabinet Kok-II.

De onderhandelingen over het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie worden mogelijk einde deze week of begin volgende week afgerond. Volgens ingewijden is met name de PvdA voorstander van versoepeling van de begrotingsregels.

Onder VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm werd bij het bepalen van de financiële ruimte uitgegaan van een voorzichtige economische groei. Overwogen wordt nu uit te gaan van een iets hogere raming van het Centraal Planbureau. Voor komend jaar zou de groei dan op twee procent in plaats van 1,75 procent worden ingeschaald. Hierdoor komt ruim twee miljard euro extra vrij, bovenop de 6,5 miljard die al beschikbaar is voor zogenoemd 'nieuw beleid'.

Nog geen akkoord over generaal pardon

Tegelijkertijd zou moeten worden gestreefd naar een overschot op de overheidsbegroting van bijna één procent. Eerder in de formatie werd gesproken over een overschot van een half procent.

De voorzichtige begrotingssystematiek van Zalm leidt sneller tot financiële meevallers, maar ook tot politiek getwist over de besteding ervan, betoogde Bos eerder. Zalm en een groep topambtenaren hebben juist gewaarschuwd vast te houden aan de bestaande begrotingsregels.

In de kabinetsformatie is naar verluidt nog geen akkoord bereikt over een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het CDA is daar niet tegen, maar zou het voor een kleinere groep mensen willen laten gelden dan PvdA en ChristenUnie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden