Breaking news

Wouter Bos stopt en wil Cohen als opvolger

null Beeld

AMSTERDAM - Wouter Bos trekt zich terug uit de politiek, zo maakte hij om 11 uur bekend. Hij ziet de Amsterdamse burgemeester Job Cohen als zijn ideale opvolger. Cohen geeft om 15 uur een persconferentie, waarin hij zeer waarschijnlijk bekend maakt dat hij zich kandidaat stelt.

Bos wil de komende jaren meer tijd besteden aan zijn gezin, zo liet de lijsttrekker van de PvdA vrijdagochtend weten tijdens de persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. 'De afgelopen jaren heb ik veel moeten inleveren op mijn verantwoordelijkheden als vader van drie jonge kinderen, en daarom heb ik laten weten aan het partijbestuur dat ik mij niet kandidaat stel als lijsttrekker of als Tweede Kamerlid', zei Bos. 'Ik zou mijn kinderen niet kunnen zien opgroeien en dat is het mij niet waard.'

Bos laat weten dat hij al in 2007 gesprekken voerde over zijn mogelijke opvolging met Cohen. Zijn definitieve besluit is van de afgelopen paar weken 'na de val van het kabinet, maar voor de gemeenteraadsverkiezingen'. Bos: 'Als je het mij vraagt wie de PvdA moet leiden tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen op 9 juni, dan zeg ik Job Cohen.'

Bos kreeg na de bekendmaking van zijn boodschap een lang applaus van de aanwezige pers en zijn PvdA-achterban. Hij sloot af met de woorden: 'Ik zal jullie allemaal missen'.

Na afloop van de personferentie stroomden de reacties op het vertrek van Bos binnen van zijn partijgenoten, oud-PvdA bewindslieden en andere huidige Tweede Kamerleden.

De jonge CDA-minister Camiel Eurlings nam donderdag ook het besluit om uit de politiek te stappen om een gezin te kunnen stichten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden