Wouter Bos ligt in Amsterdam goed bij alle lagen

Voormalig PvdA-leider Wouter Bos (54) moet de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden.

Wouter Bos doet het goed onder autochtone Amsterdammers en migranten, onder jongeren en ouderen en onder mannen en vrouwen. Beeld anp
Wouter Bos doet het goed onder autochtone Amsterdammers en migranten, onder jongeren en ouderen en onder mannen en vrouwen.Beeld anp

Dat vinden de Amsterdammers tenminste zelf, blijkt uit een peiling van I&O Research in opdracht van deze krant.

Vlak achter Bos eindigen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (57) van de PvdA en voormalig GroenLinksleider Femke Halsema (51). Zij kunnen alle drie rekenen op de steun van ongeveer veertien procent van de bevolking. Andere kandidaten eindigen ver achter deze top 3.

Bos heeft op de andere twee voor dat hij een allemansvriend lijkt te zijn. De huidige VUmc-bestuursvoorzitter is niet alleen populair onder PvdA-stemmers, maar ook onder die van GroenLinks en D66. Zelfs de meeste VVD-kiezers vinden hem acceptabel. Hij doet het goed onder autochtone Amsterdammers en migranten, onder jongeren en ouderen en onder mannen en vrouwen.

Halsema
Halsema, vaak gezien als topfavoriet, blijkt een omstreden kandidaat: zij krijgt veel hoge waarderingscijfers, maar ook heel veel lage. Vooral onder VVD-stemmers ligt zij zeer slecht.

De burgemeester wordt de komende weken achter gesloten deuren geselecteerd door de gemeenteraad. Om toch een idee te krijgen wie de Amsterdammers het liefst willen, is een representatieve groep bewoners een lijst met dertien kandidaten voorgelegd. Van de mogelijkheid om zelf nog iemand aan te dragen werd niet of nauwelijks gebruikgemaakt.

Opvallend is dat van de eerste vier kandidaten er drie een PvdA-achtergrond hebben, terwijl deze partij in Amsterdam stevig is afgestraft tijdens de laatste verkiezingen. Opvallend is ook dat vicepremier Kajsa Ollongren, in het vorige college het boegbeeld van D66, op de laatste plaats eindigt. Ook Jet Bussemaker, rond het stadhuis vaak genoemd als kanshebber, eindigt in de achterhoede.

Vrouw
Uit het onderzoek blijkt dat het de meeste Amsterdammers niet veel kan schelen of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt of dat hij of zij een migrantenachtergrond heeft. Vorige maand werd door een grote groep vrouwen nog opgeroepen om in Amsterdam voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester te benoemen.

De Amsterdammers zien liefst een burgemeester die boven de partijen staat, humor heeft en betrouwbaar is. Zoals een respondent het omschrijft: 'Als Eberhard van der Laan, staan voor Amsterdam en haar bewoners. Eigenlijk een beetje een straatschoffie.'

Lees verder: Amsterdammers zien Wouter Bos graag als burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden