Plus

Wouter Bos: 'Komst EMA is goed voor economie van de stad'

Als ambassadeur van het Amsterdamse bid haalde Wouter Bos het Europese medicijnagentschap EMA binnen. 'Ik hoop dat ik de stad een dienst heb bewezen.'

Wouter BosBeeld anp

Het was een nek-aan-nekrace met Milaan. Hoe verliep de stemming van de Raad van de Europese Unie?
"In de eerste stemmingsronde stonden de Italianen voor, maar gingen wij ook door. In de tweede ronde stonden zij nog steeds boven ons, al haalden wij eveneens de laatste ronde. Daarin ging het alleen tussen Milaan en Amsterdam. We kregen allebei 13 stemmen."

"De beslissing is gevallen door het kiezen van balletjes in een vissenkom, zoals bij een loting van de Uefa. Wij werden het, gelukkig."

Wat heeft de doorslag gegeven in de campagne?
"Dat zijn drie dingen geweest. Het begint ermee dat er een goed plan op tafel ligt. Amsterdam en verschillende ministeries hebben dat uitstekend gedaan. Vervolgens hebben we heel hard gewerkt. We hebben twee maanden door Europa gereisd."

"De derde factor is dat we het spel netjes en op de inhoud hebben gespeeld. We hebben niets lelijks gezegd over andere steden en ons low profile opgesteld. Daarmee hebben we een gunfactor gekregen."

Wat betekent de uitkomst voor de stad ­Amsterdam?
"Voor de economie van de stad is dit een heel goede zaak. We hebben het altijd over de kenniseconomie, maar dit is de kenniseconomie. Er komt een hoogwaardig bedrijf met hoogwaardige werknemers naar de Zuidas, en wie weet welke hoogwaardige bedrijven nog volgen. Ik hoop dat ik de stad hiermee een dienst heb bewezen."

Welke van de felicitaties is u het meeste bij­gebleven?
"Ook voor mij is het leuk als de minister-president belt, al ken ik Mark Rutte natuurlijk goed. Ook hij heeft zich ingespannen voor onze kandidatuur. Je voelt dat de politieke verschillen bij zo'n succes verdampen. Het is goed voor Nederland. Of je nu van de VVD bent, zoals Rutte. Of van de PvdA, zoals ik."

Hebben de Italianen u gefeliciteerd na de ­uitkomst?
"Nee. Die hadden deze uitslag niet verwacht, denk ik."

U wel?
"Ik heb nooit openlijk gesproken over onze kansen, omdat dat weinig zin heeft. In besloten kring heb ik op voorhand wel gezegd dat we dertig tot veertig procent kans hadden om het EMA binnen te halen."

Had u ervaring met zulk lobbywerk?
"Nee. Maar het ging over gezondheidszorg, en daar werk ik als bestuursvoorzitter van het VUmc in. Het ging over Amsterdam, daar woon ik. En vanwege mijn politieke verleden loop ik comfortabel rond in Brussel. Sommige ministers ken ik nog uit mijn eigen tijd toen ik op Financiën zat ."

En nu?
"Nu moet het EMA-gebouw er komen en richt ik me weer op mijn werkzaamheden bij het VUmc. Ook zal ik meer tijd kunnen doorbrengen bij mijn gezin."

Lees terug: Geneesmiddelenbureau EMA komt naar Amsterdam

Impressie van het nieuwe Vivaldigebouw voor de EMA aan de Scarlattistraat. Op 1 april 2019 moet het eerste deel klaar zijnBeeld -
Wouter Bos haalde het Europese medicijnagentschap EMA binnenBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden