Worsteling over schuldplafond VS duurt voort

Overleg over het schuldplafond tussen de Amerikaanse president Obama en Democratische en Republikeinse onderhandelaars is gisteren opnieuw op niets uitgelopen. Als gevolg daarvan gleed de dollar gisteravond laat op de valutamarkt weg en steeg de goudprijs nog verder.

De Republikeinse voorman John Boehner zondag bij aankomst in Washington. Een dag eerder was hij weggelopen uit het overleg over het schuldplafond. Beeld getty
De Republikeinse voorman John Boehner zondag bij aankomst in Washington. Een dag eerder was hij weggelopen uit het overleg over het schuldplafond.Beeld getty

Om de patstelling te doorbreken, zal de Democratische leider Harry Reid president Obama nu een plan voorleggen om de komende tien jaar 2,5 biljoen dollar te bezuinigen. In dat nieuwe plan is geen sprake van een verhoging van de belastingopbrengsten. Daarin komen de Democraten tegemoet aan de Republikeinen, die een belastingverzwaring koste wat kost willen afwenden. Een eerder plan van de Democraten moest 4 biljoen dollar in tien jaar opbrengen, onder meer door belastingverhogingen.

Nog ruim een week
Reid stuurt zijn plan deze week voor goedkeuring naar de Senaat. Er is nog ruim een week, tot 2 augustus, om te komen tot verhoging van het schuldplafond. Als dat niet lukt, kan de Amerikaanse overheid niet langer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Dat zou een desastreus effect hebben op de wereldeconomie.

In het laatste voorstel van de Republikeinen wordt de kredietlimiet voor de overheid verhoogd met 1 biljoen dollar (700 miljard euro). Acute problemen worden daarmee voorkomen, maar dan moet over een halfjaar weer over een extra verhoging worden onderhandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden