Plus

'Wormerveer is het Amsterdam-Noord van 5 jaar geleden'

In het kielzog van het hippe Hembrugterrein wil nu ook Wormerveer bezoekers uit Amsterdam trekken. 'Wij zijn het Noord van Zaanstad. Het was hier vreselijk, maar nu begint het te tintelen.'

Patrick Meershoek
Uitzicht op de Zaanboulevard, die in Zaanstad een van de vier verblijfs­gebieden voor toeristen moet worden Beeld Jean-Pierre Jans
Uitzicht op de Zaanboulevard, die in Zaanstad een van de vier verblijfs­gebieden voor toeristen moet wordenBeeld Jean-Pierre Jans

Eerlijk is eerlijk: de naam Wormerveer zal niet meteen opduiken als in Amsterdamse huis­kamers de vraag wordt opgeworpen of iemand nog een leuke bestemming weet voor de zondagmiddag.

Maar over vijf of tien jaar zal dat anders zijn, voorspelt Léon Hamming, eigenaar van twee modezaken aan de Zaan en mede­oprichter van de Stichting Hotspot Wormerveer. "Je kunt dit gebied goed vergelijken met het Amsterdam-Noord van vijf jaar geleden. Het heeft verschrikkelijk veel potentie."

De eerste glimp van glorie laat zich zien aan wat de Zaanbocht wordt genoemd, een kade met winkels in historische panden aan de Zaan, met uitzicht op de eeuwenoude pakhuizen aan de overkant.

"Winkels met een stadse uitstraling, water en industrieel erfgoed," somt Hamming de troeven op van de Zaanbocht. "Zaanboulevard," verbetert hij. "De Zaanboulevard moet in Zaanstad een van de vier verblijfsgebieden voor toeristen worden."

Wormerveer komt van ver, erkent Hamming ruiterlijk als de verslaggever hem aarzelend aankijkt.

"Wormerveer heeft niet de reputatie van een levendig dorp, en dat is niet voor niets. Een paar jaar geleden was het hier een dooie boel, echt verschrikkelijk. Er waren in heel Wormerveer maar weinig mensen te vinden die ook maar een beetje trots waren op het dorp. Dat stoorde mij. Ik heb ook voor de keuze gestaan of ik hier een winkel wilde beginnen, maar ik heb bewust voor deze plek gekozen."

Rauw randje
Het geloof van Hamming in de kansen van Wormerveer werd beloond. De laatste jaren begint er iets te tintelen. Een doorbraak noemt hij de komst in 2014 van De Koffiezaak naar de Zaanbocht, een winkel met een grootstedelijke uitstraling.

Het is de vierde zaak van eigenaar Martin Bergsma, die er in Zaanstad van wordt verdacht niet alleen een goede neus voor koffie te hebben, maar ook voor 'kantelbuurten' die op het punt staan tot bloei te komen.

In elk geval wordt er hard gewerkt in de Zaanbocht. Een flink aantal winkels staat in de steigers. "De beeldkwaliteit stijgt," zegt Hamming, die voor eigen rekening een paar bankjes aan het water liet plaatsen.

Hij droomt hardop van een schitterende toekomst met walstroom en andere voorzieningen voor watersporters, maar ook met filmfestivals, rollende keukens en een lokale Uitmarkt. "Maar het moet wel goed gebeuren," waarschuwt hij. "Wormerveer moet zeker een rauw randje houden."

Wormerveer als een van de parels aan de kroon van Zaanstad? Lex Kruijver ziet het wel zitten.

De directeur van Zaanstad Marketing noemt de Zaanboulevard samen met het Stadshart, het Hembrugterrein en de Zaanse Schans de plekken in de gemeente waar de bezoeker uit binnen- en buitenland op moet worden gewezen. "De Zaanse Schans is natuurlijk de grote publiekstrekker met 2 miljoen bezoekers. Het is nu de kunst om die stroom wat meer te spreiden."

Daarbij werkt Kruijver nauw samen met de collega's in Amsterdam, die de Zaanstreek de afgelopen jaren samen met Waterland flink hebben gepromoot als Old Holland. Zaanstad heeft wel moeten wennen aan het toerisme, zegt Kruijver. "Deze streek heeft lang met de rug naar de grote stad gestaan. Dat is nu anders. De lijn is: als het Zaans dna behouden blijft, staan we open voor ontwikkelingen van buitenaf."

Chocolade
Hoe snel de ontwikkelingen dan kunnen gaan, is te zien op het Hembrugterrein, waar Kruijver kantoor houdt. Wat enkele jaren geleden nog een onbegaanbaar gebied was, vertoont nu alle symptomen van een hippe, stadse plek met kunst, cultuur en voedsel.

Er komen nog een vestiging van het Zaans Museum, een hotel en een debatcentrum aan, en ook zullen in de komende jaren duizend woningen worden gebouwd.

Met het rauwe Hembrugterrein, de drukke Zaanse Schans en het winkelhart met de gestapelde Zaanse huisjes van Sjoerd Soeters als blikvanger, heeft Zaanstad al drie verschillende verblijfsgebieden voor bezoekers.

Kruijver zou de aantrekkingskracht van de binnenstad graag nog verder versterkt zien met een paar nieuwe bezienswaardigheden, zoals een scheepswerfmuseum. "Wat we ook missen in het centrum: een molen. En nog wat horeca, waaronder een kwaliteitsrestaurant."

Wormerveer is zich aan het oprichten, en ook daar ziet Kruijver met zijn marketeersoog volop mogelijkheden. "Chocolade natuurlijk," zegt hij enthousiast. "Het verhaal van de cacao, van Afrika naar Amsterdam, nog steeds de grootste overslaghaven ter wereld. En daarna naar de Zaanstreek, waar de chocolademakers werkten en werken. Op de Zaanse Schans is sinds kort een Cacaolab, maar er kan nog best een Chocolade Experience in Wormerveer bij."

Lees ook: Het Hembrugterrein flirt met Amsterdammers

null Beeld Maps4News/Laura van der Bijl
Beeld Maps4News/Laura van der Bijl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden