Plus

Wormenhotels: op een natuurlijke manier composteren (****)

Wormenhotels zijn een nieuwe trend voor de milieubewuste Amsterdammer die zijn gft-­afval niet in de prullenbak wil gooien, maar op een natuurlijke manier wil laten composteren.

Het ­wormenhotel bij het SarphatiparkBeeld Rink Hof

In de stad duiken soms plotseling van die vreemde objecten op waarbij je er, met alleen kijken,maar niet achterkomt wat de functie van het ding is. Soms blijkt het gewoon een kunstwerk, soms een futuristisch soort vuilnisbak en soms is het iets dat lijkt op een vreemde, ­buitenaardse fusie van die twee.

Sinds kort staan die fusies door de stad verspreid, onder meer bij het Sarphatipark.

Het zijn, op zijn zachtst gezegd, wonderlijke dingen. Het zijn een soort uit de kluiten gewassen, langgerekte bijenkorven van gestapeld hout, met een paar ruitjes erin en een zwarte klep met een hangslot eraan.

Het geheel doet eigenlijk een beetje denken aan de stijl van de Amsterdamse School, maar dat zal ongetwijfeld niet opzettelijk zijn geweest. Jaja, allemaal leuk en aardig, denkt u nu, maar wat zíjn het nou?

De vreemde objecten die steeds vaker in de stad opduiken, zijn wormenhotels. Dat woord is sowieso een kandidaat voor woord van het jaar in 2018, omdat het zoveel koddige beelden ­oproept.

Je ziet het zo voor je: een worm met een klein rolkoffertje, die door een piepklein schuifdeurtje richting een piepklein balietje loopt en op een piepklein belletje slaat. Daarop komt een andere worm in een piepklein, donkerblauw mantelpakje met een naamplaatje erop vragen hoe deze van dienst kan zijn, ­waarna er een piepklein sleuteltje... etcetera.

Dat is vanzelfsprekend allemaal onzin. De wormenhotels zijn een nieuwe trend voor de milieubewuste Amsterdammer die zijn gft-­afval niet in de prullenbak wil gooien, maar op een natuurlijke manier wil laten composteren.

In de klep kan het afval worden gedeponeerd, waarna de wormen hun werk doen. Ze eten het afval op en poepen het vervolgens uit, waardoor compost ontstaat.

Volgens een AT5-interview met initiatiefnemer Peter Jan Brouwer zijn de wormenhotels dusdanig populair, dat er sprake is van een 'uit de hand lopende situatie'.

Inmiddels staan er zo'n veertig hotels in de stad, maar zijn er nog zestig groepen Amsterdammers die blijkbaar niet kunnen wachten tot er zo'n ding voor hun deur staat. Er blijkt zelfs een wachtlijst te zijn.

Zoveel milieubewustzijn op microniveau geeft de burger moed. Blijkbaar zijn stedelingen toch niet alleen maar ongeïnteresseerde ­eigenheimers die hun afval in plastic afvalzakken proppen en op straat gooien, maar zijn ze werkelijk bezig met het aloude adagium 'Een betere wereld begint bij jezelf'.

Het is ­zodoende te hopen dat aan die vraag naar meer wormenhotels kan worden voldaan. Niet alleen vanwege het milieu: ook vanwege het vrolijk makende aspect van de aanblik ­ervan. En zoals gezegd die naam. Want fantaseren hoe een worm op een piepklein hotelbedje ligt en roomservice bestelt: het is een leuk, ­onbedoeld bijeffect van een prijzenswaardig initiatief.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Wormenhotels

Waar Door de hele stad
****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden