Wormen moeten zeiknat Oosterpark helpen

Wormen moeten de waterproblemen in het Oosterpark verhelpen. De gemeente gaat de wormen uitzetten om de structuur van de te dichte bodem van het park losser te maken, zodat water beter kan worden afgevoerd.

Marc Kruyswijk
Ook bij droog weer blijft het Oosterpark vaak wekenlang nat Beeld Roy Del Vecchio
Ook bij droog weer blijft het Oosterpark vaak wekenlang natBeeld Roy Del Vecchio

In combinatie met het graven van sleuven en gaten, het ruller maken van de bovenlaag van de grond en het aanbrengen van een laag bosgrond kan het park weer gezond worden. Dat schrijft wethouder Choho (Openbare Ruimte en Groen) aan de gemeenteraad. Uit de brief wordt duidelijk dat de gemeente zich heeft vertild aan de grootscheepse renovatie van het Oosterpark.

Hoge nood
Met name in de noordzijde van het park is de nood hoog. Uit twee onderzoeken blijkt dat snel actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat bomen doodgaan door zuurstofgebrek. Volgens Choho worden alle bomen onderzocht en moeten 'per boom' maatregelen worden getroffen.

Nu al is duidelijk dat er sprake is van beginnende wortelsterfte, schrijft de wethouder. Uit onderzoek blijkt dat 'sommige bomen al onomkeerbare schade' hebben opgelopen. Het vele water is 'desastreus' voor de bomen. Choho: 'Er kan niet worden gegarandeerd dat er geen bomen zullen sterven.'

Veel kritiek
Rond het Oosterpark is al langer veel gedoe. De afgelopen twee jaar werd het park gerenoveerd, de komende jaren wordt het uitgebreid tot aan de Mauritskade. Dit stuitte op veel kritiek van omwonenden. Onlangs presenteerden zij een rapport waaruit bleek dat de renovatie het park meer kwaad dan goed zou hebben gedaan. De beide onderzoeken van de gemeente lijken deze conclusie te bevestigen.

Het Oosterpark is een van de vele parken in Amsterdan die problemen ondervinden doordat de bodem inklinkt. Bovendien liggen de parken lager dan hun omgeving, waardoor het water vaak slecht afgevoerd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden