World of Food moet kweekvijver voor horeca-ondernemers worden

Het heeft even geduurd, maar deze week gaat dan toch eindelijk de World of Food in Amsterdam Zuidoost open. De voormalige parkeergarage Develstein is omgebouwd tot een culinair centrum, met als middelpunt een food court met twintig lokale ondernemers die gerechten uit alle windstreken bereiden en verkopen.

Parkeergarage Develstein Beeld Google streetview
Parkeergarage DevelsteinBeeld Google streetview

Behalve de food court, eerder omschreven als het antwoord van Zuidoost op De Hallen, zijn in de World of Food een filiaal van McDonald's gevestigd, het uit Uilenstede overgekomen studentencafé Bacchus, een Afrikaanse club met de naam Taste of Africa, het wokrestaurant Duncan's Diner, sushi- en grillrestaurant Flavour Town en dönerrestaurant By.

Race tegen de klok
De realisering van de World of Food was een race tegen de klok, ook met het oog op de Europese subsidies die voor het project beschikbaar zijn gesteld. Het stadsdeel Zuidoost heeft in 2012 418.000 euro uit Europa toegezegd gekregen als bijdrage aan de World of Food, maar daarvoor moest uiterlijk in juni van dit jaar worden begonnen met de activiteiten. Dat is op het nippertje gelukt, dankzij een voor enkele honderden genodigden georganiseerde try-out van het voedselplein enkele weken geleden.

Het stadsdeel zelf stak 548.000 euro in de World of Food, een investering in de lokale ondernemers die via het project een kans krijgen om een eigen zaak te beginnen. De hoop is dat de succesvolle ondernemers na verloop van tijd zullen uitvliegen, zodat de foodcourt een kweekvijver wordt voor nieuwe horeca-ondernemers. Als het project eenmaal loopt, zo is de verwachting, zal de World of Food ook werkgelegenheid gaan bieden aan horecapersoneel uit Zuidoost.

Ingewikkelde puzzel
Projectontwikkelaar Lingotto stak drie miljoen in de World of Food, geld dat voornamelijk is gaan zitten in de verbouwing van een oude parkeergarage in een aantrekkelijk onder­komen voor het voedselplein en zes omringende restaurants. Het was een ingewikkelde puzzel om de ­financiering rond te krijgen, vertelt Martijn Bakker van Lingotto, dat gespecialiseerd is in het herbestemmen van gebouwen. 'We hebben nu zeven huurders, waarvan met name McDonald's belangrijk is geweest om het plaatje rond te krijgen.'

Spannend blijft het, want contractueel is vastgelegd dat de garage over vijftien jaar door Lingotto zal moeten worden gesloopt. 'Het gaat om een tijdelijke invulling van het gebied, als alternatief voor eerdere woningbouwplannen die onder druk van de crisis zijn geschrapt. Dat betekent dat wij samen met de huurders in vijftien jaar onze investeringen er weer uit moeten zien te krijgen. Wij hebben alle vertrouwen in het project, maar het moet zich natuurlijk nog wel gaan bewijzen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden