recensie

World of Food is een onversneden aanwinst voor de stad

Er is binnen de Ring op voedselgebied belachelijk veel te beleven - maar voor het enige écht Amsterdamse foodcourt moet u bij World of Food in Zuidoost zijn.

Monrovia Childhood Secret (rapportcijfer 8) Beeld Rink Hof
Monrovia Childhood Secret (rapportcijfer 8)Beeld Rink Hof

Wilt u World of Food in de Bijlmer bezoeken, dan zult u als verwende, binnensteedse foodie waarschijnlijk even ergens overheen moeten stappen - en dan bedoel ik dus niet alleen de A10. Want als u gewend bent aan dat overweldigende aanbod aan rustiek-ambachtelijke rood-witgeblokte boerenmarkten, festivals vol kleurige keukentrucks en natuurlijk die drukbezochte Foodhallen in de oude tramremise in West, dan zal Amsterdams jongste en meest Zuidoostelijke foodcourt u op het eerste gezicht misschien weinig aantrekkelijk voorkomen.

Hier geen fotogenieke groenten in houten kratjes. Geen semicontroversiële spitvarkens met een naam, geen sideprojects van beroemde chefs die ook eens iets met streetfood willen, geen start- en pop-ups van jongens met lederen schorten en meisjes met een knot op hun voorhoofd. De omgeving: een leeg parkeerterrein, een bouwput, een snelweg en het hoofdkantoor van Randstad Uitzendbureau. De gevel: een McDonald's. De locatie: de betonnen en oprecht lelijke Bijlmergarage Develstein, opgeleukt met nogal mottige kerstversiering.

Allemaal niet bepaald Instagram-friendly, ik hoor het u denken. Maar nu komt het: ik wil u met grote klem aanraden om toch zo snel mogelijk de tocht te wagen naar deze garage en de ongeveer vijfentwintig horeca-ondernemers die er sinds september hun intrek hebben genomen. Sterker nog: als u in 2016 maar één culinaire activiteit gaat ondernemen, laat het dan een bezoek aan World of Food zijn. Want het eten mensen, het eten - en daar ging het toch allemaal om? - dat zal uw hart sneller doen slaan.

Jollof rice en nasi rames
Heeft u bijvoorbeeld wel eens Liberiaans kokosgebak geproefd? Of een Madras-curry van red snapper, voor uw neus door een aardige kok in elkaar gedraaid van tamarindepasta, pepers en veel geurige specerijen? Beide zijn op zichzelf al een voettocht naar de Bijlmer waard. En hoe goed kent u, ingevoerde foodie met kookboeken van over de hele wereld, eigenlijk de verschillende keukens van uw eigen stad? Kunt u uw johnny cake van uw bara onderscheiden, en uw jollof rice van uw nasi rames en moksi alesi?

Onder voedselliefhebbers was natuurlijk best bekend dat er in Zuidoost veel en goed wordt gegeten: we aten onze buik rond op Kwakoe, kenden de goede cateringbedrijven, hoorden jaloers de roddels aan over uitstekende clandestiene eethuizen die zouden worden gerund vanuit galerijflats en achterbakken. Maar een officiële restaurantcultuur bestaat er nauwelijks, en daardoor leek het soms alsof het stadsdeel zijn keukendeur meestal gesloten hield voor mede-Amsterdammers, die op hun beurt in een boog om Zuidoost heen reden als ze niet naar Ajax of Ikea hoefden.

Maar afgelopen zomer opende - zij het piepend en krakend en met dikke vertraging - dan eindelijk de door het stadsdeel vurig gewenste World of Food. In de uitgebreid verbouwde garage, ingeklemd tussen een aantal grotere zaken (waaronder een dönershop, een studentencafé en dus die McDonald's) bevindt zich het foodcourt, dat bestaat uit twee 'straten' met hier en daar zitjes en aan beide kanten keukens met een balie. Een televisieploeg van NTR volgde voor het programma Koken voor de wereld een aantal van de ondernemers, en het soms moeizame traject naar de opening - nog steeds gaat het naar verluidt allemaal niet van een leien dakje, door geldproblemen en geruzie binnen de coöperatie van overwegend beginnende zelfstandigen.

De allerbeste bara's
Laten we hopen en bidden dat ze het zullen redden, want World of Food is een onversneden aanwinst voor de stad. Wie ook maar een beetje in voedsel is geïnteresseerd, heeft er een wereld te ontdekken - leest u vooral de beschrijvingen van de vele verschillende keukens in de test. Tegelijkertijd is de sfeer er ronduit huiselijk, met genereuze porties die worden opgeschept door vrouwen en mannen, soms al behoorlijk op leeftijd, die hun gerechten vaak al van kleins af maken.

De bereidwilligheid en het enthousiasme om te vertellen over de moederkeuken, gecombineerd met een compleet gebrek aan pretentie is een verademing. Hier geen petieterige macarons, maar maaltijdwaardige hompen red velvet cake met rode kleurstof en zo godsgloeiend veel suiker dat je er een beetje wappie van wordt. Geen quinoarollen met zeewier, maar gewoon de allerbeste bara's, net uit het vet, met tomaten-peperchutney. Geen speltbrood, maar getoaste, witte bolletjes - want daar smaakt gebakken buikspek nu eenmaal het beste op. De potten aromat, ve-tsin en bouillonblokjes staan voor het grijpen en de barbecue heet gewoon een barbecue. En je hoeft je niet op te tutten voor je er heen gaat: iedereen houdt z'n jas aan.

Of je nou in Londen, New York, Arnhem of Amsterdam-West bent, op de voedselmarkten en festivals zul je er lokaal gebrouwen bier, pulled pork, rauwe chocolade, en zuurdesembrood aantreffen, met in hun kielzog gin-tonics voor zestien euro en veel hinderlijk pretentieus, ersatz-ambachtelijk getrut. Het is allemaal heus lekker, maar kijk eens wat alleen al ons eigen stadsdeel Zuidoost nog meer aan verrukkelijks te bieden heeft - plotseling blijkt die (ook door ondergetekende) veelbezongen stedelijke foodiecultuur eigenlijk een behoorlijk beperkte blik te hebben.

De combinatie van keukens zoals je hier in World of Food vindt, is honderd procent Amsterdams; die vind je nergens anders in de wereld. Laat die overvolle tramremise dus eens links liggen, en kom naar deze Bijlmergarage. Het is de tocht meer dan waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden