World of Food in Zuidoost al na vier maanden in financiële problemen

Vier maanden na de opening verkeert de World of Food in Zuidoost in financiële problemen. Het wereldrestaurant in de voormalige parkeergarage Develstein staat bij verschillende ­leveranciers voor ruim drie ton in het krijt.

World of Food werd vier maanden geleden geopend in de voormalige parkeergarage Develstein Beeld Jean-Pierre Jans
World of Food werd vier maanden geleden geopend in de voormalige parkeergarage DevelsteinBeeld Jean-Pierre Jans

Op verzoek van de leden is de na de opening afgezwaaide projectleider en ervaren horecaman Sarriel Taus teruggekeerd, nu als interim-voorzitter van de corporatie. Hij heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de schuldeisers over een betalingsregeling.

Een aantal ondernemers zegt ongerust te zijn over de financiële tegenvallers. Een kostbare afzuiginstallatie moest worden vervangen omdat deze onvoldoende vermogen bleek te hebben. De nieuwe installatie was weer zo zwaar, dat de verwarming het niet meer deed en ook moest worden vervangen.

'Het zijn kosten die uiteindelijk op ons bordje belanden, terwijl wij met de keuze voor deze systemen niets te maken hadden,' vertelt een ondernemer die niet met zijn naam in de krant wil. 'Er wordt dan gezegd dat het ­ondernemersrisico is, maar dat vind ik wel erg gemakkelijk.'

Onderlinge spanningen
Ook culinair gaat nog niet alles volgens plan. Niet alle ondernemers houden zich aan de gemaakte afspraken over het aanbod uit de keuken, en dat leidt tot onderlinge spanningen. 'Sommige ondernemers zitten duidelijk in elkaars vaarwater,' aldus een van hen. 'Elke vergadering eindigt in ruzie.'

In reactie op de klachten laat interim-bestuurder Taus weten de klachten te kennen. 'Voorop: het gaat eigenlijk heel goed met de World of Food,' zegt hij. 'De omzetten zijn ­boven verwachting, er is heel veel ­positieve aandacht, de kwaliteit van het eten is goed en alle betrokkenen zijn vastbesloten er een succes van te maken.'

De financiële problemen noemt Taus vervelend, maar ook weer niet ongewoon in de horeca. 'Dit behoort tot de complexe projecten. We hebben te maken met 25 ondernemers die samen een concept moeten neerzetten. Dat zaken niet altijd lopen zoals voorzien is een gegeven.'

Inloopspreekuur
Sinds zijn aantreden is Taus naar ­eigen zeggen met zijn medebestuurders druk bezig om orde op zaken te stellen. 'We hebben nu een wekelijks inloopspreekuur, en we gaan toezien op het naleven van de gemaakte ­afspraken. Het kwam de afgelopen maanden wel voor dat sommige keukens te laat open waren voor de lunch. Dat mag natuurlijk niet meer gebeuren.'

Ook naar de uitgaven wordt kritisch gekeken. 'Het geld zal ergens vandaan moeten komen. Het betekent dat de ondernemers zelf wat meer werkzaamheden moeten doen. En we hebben gekeken naar de noodzaak om permanent twee beveiligers in het gebouw te hebben. Die zijn er voortaan alleen op vrijdag- en zaterdagavond.'

De World of Food is een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto en het stadsdeel Zuidoost. Lingotto stak drie miljoen euro in het project, het stadsdeel een miljoen, waarvan ruim vier ton Europese subsidie. Het is de bedoeling dat de koks in het project uiteindelijk op eigen benen gaan staan. Voor de meeste ondernemers is het project een eerste baan als professionele kok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden