Column

Wordt Sylvana de nieuwe Fortuyn?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De minister-president had nog nooit zo weinig vragen gehad bij de Algemene Beschouwingen. Dat kwam doordat in feite de verkiezingscampagnes al zouden zijn begonnen. Er was inderdaad enig debat, maar dat ging vooral over 'Pleur op'.

Blijkbaar meende men dat debat weinig zin had. De Algemene Beschouwingen werden gebruikt als een schoonheidswedstrijd. Er werd zelfs een prijsje uitgereikt: Halbe Zijlstra was de beste debater. Een en ander toonde aan dat 'het' niet meer in de Tweede Kamer gebeurt.

'Het' is: de werkelijk interessante politieke kwesties, de mogelijkheden die de democratie kan bieden. De democratie zoals we die hier kennen bestaat uit eikenhouten meubels met te veel houtworm.

Nu wisten we dit al, maar het wordt nu hoe langer hoe zichtbaarder. De oude politieke partijen zijn veranderd in het tegendeel van waar ze voor stonden. Is de PvdA nog sociaal? De VVD nog liberaal? Het CDA nog christelijk? Ze roepen het, tegen de wind in, van wel.

Helaas weten ze niet goed hoe ze zaken als internet en andere media moeten incorporeren, en hoe ze moeten reageren op gevoelens in het land naar aanleiding van de snel veranderende actualiteit. Het korset van het partijidealisme is door zijn stelligheid zijn elastische vermogen verloren.

Er is te veel zand tussen de raderen van de democratie gekomen. En dus komen er andere groeperingen.

De één rooft zetels en de ander begint een nieuwe partij. Jan Roos en Thierry Baudet - ze werkten met elkaar samen bij het Oekraïnereferendum - beginnen ieder een nieuwe partij. Beiden hebben in Den Haag rondgelopen en geconstateerd: we worden verneukt.

Deze tijd spiegelt zich enigszins met de jaren zestig. Schmelzer bracht het kabinet-Cals/Vondeling (KVP, PvdA) ten val. D66 werd opgericht. Het was de begintijd van het kraken. De Provo's. De SP werd in '72 opgericht. Er was politiek van alles te doen, zoals dat vermoedelijk ook in 1848 het geval was. Betrokkenheid heette toen nog engagement.

De Jonge Turken van toen waren van net na de oorlog. De Jonge Turken van nu zijn de kinderen van net na de kleine revoluties van '68.

Een nieuwe kromme van Gauss wil weer van onderop beginnen; gaat Roos of Baudet met opgetrokken kraag Van Mierlo imiteren? Wordt Sylvana de nieuwe Fortuyn en blijkt Kuzu gewoon Boer Koekoek? Pieter Omtzigt (CDA), wanneer begin jij je partij?

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden