Wordt stierenvechten in Catalonië taboe?

De meest gevierde torero van Spanje had in zijn eentje zes stieren van meer dan vijfhonderd kilo geveld. Foto EPA Beeld
De meest gevierde torero van Spanje had in zijn eentje zes stieren van meer dan vijfhonderd kilo geveld. Foto EPA

Als de grote held, de conquistador, werd José Tomás zondag op de schouders door de grote poort naar buiten gedragen. Onder aanhoudend olégeroep had hij uren de paso doble gedanst met de toro in het met bloed besmeurde zand van de arena Monumental in Barcelona.

De meest gevierde torero van Spanje had in zijn eentje zes stieren van meer dan vijfhonderd kilo geveld.

De stad die zich in 2004 'antistierenvechten' verklaarde, stond één zondagmiddag in het teken van wat 'echte' Spanjaarden 'hogere kunst' noemen. Hoewel Tomás voor zijn optreden in Madrid onlangs nog 400.000 euro vroeg, kwam hij voor niets naar Barcelona om de Catalanen te heroveren voor zijn kunst. De opbrengst van deze middag ging naar de stichting met zijn eigen naam die het stierenvechten aanprijst. De 19.000 plaatsen waren binnen vijftig minuten verkocht en wisselden later via internet voor 3300 euro van eigenaar.

Terwijl het publiek hun grote held toejuichte, demonstreerden buiten de arena honderden tegenstanders. Met in bloed geschilderde leuzen eisten ze een definitief einde aan deze eeuwenoude volkstraditie. En het lijkt er sterk op dat het dit keer gaat lukken.

De dierenbeschermingsorganisatie Plataforma Prou! (Het is genoeg!) heeft in een paar maanden 180.000 handtekeningen verzameld. De activisten hebben de noordoostelijke regio van Spanje uitgekozen als speerpunt in hun strijd tegen het bloedvergieten.

Een tactisch slimme keuze, omdat de nationalistische Catalanen zich sowieso afzetten tegen alles wat Spaans is.

Al in 1988 kwam er een wet die de bouw van nieuwe arena's verbood. Later kwam er een verbod voor kinderen onder de twaalf jaar om naar het stierenvechten te gaan. En inmiddels hebben 69 Catalaanse gemeenten, evenals de Catalaanse hoofdstad Barcelona, zich officieel tegen het stierenvechten uitgesproken.

Met de handtekeningen wil Plataforma Prou! de regionale regering dwingen een wet aan te nemen die het stierenvechten verbiedt. Wettelijk zijn er 50.000 handtekeningen nodig om een 'volksinitiatiefwetsvoorstel' in het parlement te krijgen. Daarna is het aan de volksvertegenwoordigers om het wetsvoorstel al dan niet aan te nemen.

Eerdere pogingen een dergelijke wet in het parlement te krijgen mislukten vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Het stierenvechten ligt politiek nog moeilijker dan de in het katholieke Spanje zo omstreden onderwerpen als abortus en euthanasie. Bovendien weten de dames en heren politici dat het niet bij een verbod op het stierenvechten blijft.

De dierenbeschermers willen ook een einde aan de talrijke volksgebruiken tijdens de zomerfeesten waarbij stiertjes en kalveren altijd een hoofdrol spelen. De nieuwe wet zoals de dierenbeschermers die voorstellen, zou tevens het einde betekenen van de kleurrijke fiësta's waar jaarlijks miljoenen toeristen op af komen.

Hoe de Spanjaarden, en ook de Catalanen, hechten aan hun oude tradities, omschreef de Catalaanse krant La Vanguardia na het optreden van Tomás. Gespreid over twee volle pagina's in kleurrijke taal en beeld werd het optreden van de stierenvechter tot Kunst met een grote K verheven.

'Een middag waarop geschiedenis werd geschreven,' aldus de krant. Ga dat als politicus maar eens verbieden.
Na de zomer moet de regering beslissen wanneer het wetsontwerp wordt behandeld. (HENK VAN DEN BOOM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden