Plus

Wordt het 'culturele hart van Oost' de nek omgedraaid?

Grand Café Genieten wil zijn ruimte in Oostpoort niet delen met flexplekken voor gemeenteambtenaren. De horecagelegenheid bij stadsloket Oost dreigt in oktober te sluiten.

Bij sluiting moeten zestien verstandelijk beperkte jongeren van een nieuwe werkplek zoeken. Beeld Charlotte Odijk
Bij sluiting moeten zestien verstandelijk beperkte jongeren van een nieuwe werkplek zoeken.Beeld Charlotte Odijk

Bij sluiting van Grand Café Genieten moeten zestien verstandelijk beperkte jongeren van het leerwerkbedrijf van Cordaan een nieuwe werkplek zoeken. Bewonersvereniging Amsterdam Oost Verenigd protesteert tegen de plannen.

De gemeente, eigenaar van het pand, heeft voor de locatie een dubbelfunctie voorgesteld, zegt de woordvoerder van wethouder Pieter Litjens, die verantwoordelijk is voor het gemeentelijk vastgoed.

Overdag moet de zogeheten Plaza een flexwerkruimte voor gemeenteambtenaren zijn.

In de avonduren en in het weekend mogen er voor maximaal 22 uur per week sociale activiteiten worden gehouden. "Dit zal de doodsteek zijn voor het cultureel centrum," zegt Frank Stork, vrijwilliger bij het café.

Salsa en formulierenhulp
Veel activiteiten in Grand Café Genieten vinden juist overdag plaats. En de avond- en weekendactiviteiten passen niet in het maximale aantal van 22 uur, meent Theo van 't Hert, van Stichting Cultuurpodium Amsterdam die er muziekavonden houdt.

Het aantal groepen dat gebruikmaakt van het café loopt volgens een schatting van Van 't Hert tegen de honderd. "De meeste groepen zullen een andere locatie moeten zoeken."

Salsa-avonden, internationale vrouwendag, cursussen voor mensen die moeite hebben met het invullen van formulieren en Resto van Harte, waar mensen elke dinsdagavond voor 5 euro een warme maaltijd kunnen krijgen: het is slechts een greep uit het aantal evenementen dat er wordt georganiseerd.

"Dit is het culturele hart van Oost," zegt Van 't Hert. "Iedereen in de politiek heeft de hele verkiezingscampagne de mond vol gehad van burgerparticipatie. Als er dan een door de buurt opgericht centrum is, draaien ze het de nek om."

Geduld en aandacht
De gemeente heeft toegezegd voor de zestien verstandelijk beperkte jongeren een andere leer- en werkplek te zullen zoeken, maar volgens vrijwilliger Stork kunnen de jongeren niet zomaar op een andere plek worden neergezet. "Bij ons heeft het ook jaren van geduld en aandacht gekost."

Van 't Hert en alle andere organisatoren van activiteiten in Genieten leggen zich niet neer bij de sluiting. Zij weigeren met de gemeente over een dubbelfunctie te praten.

Van 't Hert: "Grand Café Genieten moet juist een voorbeeld worden van hoe andere stadskantoren levendig kunnen worden. Elk stadsloket moet zo'n cultureel centrum krijgen."

Na de verkiezingen willen de organisatoren weer met alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten. D66, SP en 50Plus hebben al te kennen gegeven dat zij het grand café in de huidige vorm willen behouden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden