Plus

Wordt Griekse premier Tsipras weggestemd bij vervroegde verkiezingen?

De Griekse premier Alexis Tsipras dreigt zondag te worden weggestemd bij de vervroegde verkiezingen die hij zelf heeft uitgeschreven. 'Hij is net als alle anderen.'

Verkiezingsrivalen in de metro: Tsipras (r) en Nieuwe Democratieleider Kyriakos Mitsotakis (l). Beeld AFP
Verkiezingsrivalen in de metro: Tsipras (r) en Nieuwe Democratieleider Kyriakos Mitsotakis (l).Beeld AFP

"Het probleem van Alexis Tsipras: hij had niet zo veel moeten beloven." Op een strand in Athene vat Dora Lipovats (46) samen waarom zij zondag niet op de Griekse premier stemt. "Vier jaar geleden ging hij een vuist maken tegen Europa. Minder bezuinigingen, meer economische groei. Maar hij heeft niets waargemaakt. Hij is net als alle anderen."

Die teleurstelling hoor je bij wie je het maar vraagt op het strand, een halfuurtje buiten het centrum van Athene. Het ziet ernaar uit dat de Grieken na ruim vier jaar weer zullen kiezen voor de 'oude politiek': het centrumrechtse Nieuwe Democratie gaat ruim aan kop in de peilingen. Die partij was heer en meester in de jaren voordat Tsipras en zijn Syriza de macht grepen.

Onder druk van de EU en het Internationaal Monetair Fonds voerde de toenmalige premier draconische bezuinigingen door om de volledig ontspoorde begroting op orde te krijgen. Meer dan een half miljoen Grieken verloren hun baan, anderen zagen hun inkomen en pensioenen met tientallen procenten gekort of moesten weer bij hun ouders gaan wonen. Toen was daar de linkse Alexis Tsipras, die zei dat hij zich ging verzetten tegen de opgelegde bezuinigingen.

"En nu zijn we teleurgesteld," zegt Lipovats. "Tsipras bezuinigde en verhoogde de belastingen net zo goed. Ik denk dat hij niet veel anders kon. De geldschieters bepaalden de voorwaarden. Maar dan had hij realistisch moeten zijn en niets moeten beloven."

En die andere belofte, dat hij de corruptie en vriendjespolitiek zou aanpakken? Lipovats schiet in de lach. "Niets van terechtgekomen. Ook de mensen van Syriza bezorgen hun vrienden de goede banen." En zo is de protestpartij onderdeel van de gevestigde orde geworden. Lipovats stemt links, maar niet op Tsipras.

Rust en stabiliteit

De Grieken uitten hun onvrede over Tsipras al bij de Europese verkiezingen. Nieuwe Democratie won met ruim 33 procent van de stemmen, Syriza moest het doen met nog geen 24 procent. De peilingen geven voor zondag net zo'n verschil.

Tsipras probeert het tij nog te keren door te hameren op zijn belangrijkste wapenfeit. "Ik ben de premier die het land uit de bezuinigingsprogramma's heeft gehaald," zei hij onlangs in een tv-interview. Inderdaad, sinds bijna een jaar hangt Griekenland niet meer aan het internationale leningeninfuus. De economie groeit licht en de werkloosheid daalt. En eerlijk is eerlijk: Tsipras bracht vier jaar rust en stabiliteit, na een tumultueus eerste half jaar, waarin hij wel zijn kont tegen de krib gooide.

Zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis (zie kader) haalde het bloed onder de nagels van zijn eurocollega's vandaan en blokkeerde verdere bezuinigingen. Uiteindelijk bond Tsipras in, ontdeed zich van hardliners als Varoufakis en sloot alsnog een akkoord met de geldschieters voor een nieuwe miljardenlening.

"Precies zoals de premiers vóór hem deden," zegt de 26-jarige legerarts Vasilis, die spijt heeft van zijn proteststem van vier jaar geleden. "Dat we dankzij Tsipras geen nieuwe leningen meer hoeven, is onzin. Elke premier had het zo gedaan." Zondag kruist hij Nieuwe Democratie aan.

VAROUFAKIS TERUG?

Keert premier Tsipras' oude bondgenoot Yanis Varoufakis terug in het Griekse parlement? Het spant erom. Zijn nieuwe partij Mera25 zweeft in de peilingen rond de kiesdrempel van 3 procent. Bij de Europese verkiezingen kwam hij 0,01 procent tekort voor een zetel. Met zijn partij trekt hij ten strijde tegen 'de slaven van de trojka, verantwoordelijk voor het ineenstorten van het land en het gevangenhouden van de Grieken in een permanente schuldenkolonie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden