Wordt dit het duurste huis van Amsterdam?

Met een uitgekiende tactiek breidt de eigenaar zijn pand in de Vondelstraat uit. Wordt dit huis met meer kelders, een verhoogd dak en extra etage het duurste huis van de stad?

De bewuste stadsvilla: Vondelstraat 87 Beeld Charlotte Odijk
De bewuste stadsvilla: Vondelstraat 87Beeld Charlotte Odijk

Het is enorm populair in de grote steden: het bijbouwen van kelders, serres, dakopbouwen en penthouses.

Woningen krijgen extra ruimte voor gezinsuitbreiding, voor verhuur, of om er bij verkoop beter van te worden. Sommige eigenaren zijn uit op puur luxe. En vooral: lucratieve vierkante meters scoren.

De overtreffende trap van bijbouwen in Amsterdam vind je nu bij de stadsvilla aan de Vondelstraat 87 met nu al 647 vierkante meter woonruimte en 1200 vierkante meter tuin.

Daar wordt op dit moment een kelder van ruim 200 vierkante meter aangelegd en een verhoogd dak gemaakt. Recent werd een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd voor extra parkeerruimte ónder de garage.

Als klap op de vuurpijl kwam daar eind april weer een aanvraag voor een omgevingsvergunning. De eigenaar wil nu een extra etage erbij. Daartoe wordt het dak er afgehaald en bouwt de aannemer een nieuwe verdieping van 13 bij 13 meter. Die wordt als een taartenlaag tussen het dak en de gevel gezet.

Gedaanteverwisseling
De eigenaar is Wouter Korijn, wiens familie in de Quote 500 staat en bekend is van modezaken, waaronder Miss Etam. Als het klaar is, biedt de woning zeker meer dan 1000 vierkante meter woonruimte.

De vorige eigenaar, Ruud van Hilst, agent in damesmode met merken als Marc Cain, was eind jaren negentig al flink bezig in het huis. Hij had het souterrain omgebouwd tot wellness met Turks stoombad, een jacuzzi en een zwembad. Dat was mogelijk omdat het pand geen monumentenstatus heeft.

Architect Eveline Merkx gaf de enorme gedaanteverwisseling van de binnenzijde vorm met twaalf vertrekken en twee parkeergarages. Van Hilst betaalde destijds 1,9 miljoen euro, Korijn zou 8,4 miljoen euro hebben neergeteld.

Salamitactiek
Korijn lijkt niet veel meer te laten staan dan de buitenmuren van Van Hilsts paleisje. Omwonenden gingen eerder in verzet tegen de kelder, maar verloren een kort geding. Bezwaren werden niet ontvankelijk verklaard.

De overburen van Korijn zouden al schade aan hun woningen hebben. Zij raken door de jongste plannen, waarin de villa hoger wordt, uitzicht en licht kwijt. Verlies aan uitzicht geldt volgens het stadsdeel West niet als gegrond bezwaar. Minder lichtinval kan dat wel zijn.

Het feit dat Korijn stukje bij beetje omgevingsvergunningen aanvraagt voor afzonderlijke bouwprojecten omschrijven omwonenden als 'salamitactiek'. Een vergunning voor het totaal zou volgens critici minder kans van slagen hebben.

647

Vondelstraat 87 heeft een oppervlakte van 647 m2, met de nieuwe plannen komt daar ruim 370 m2 bij.

Niemand heeft het definitieve plan nog helder voor ogen. Ambtenaren op het stadsdeel zeggen dat het indienen van nieuwe deelplannen legaal is. "Dit mag gewoon."

Het stadsdeel laat weten dat de vergunning voor de extra etage net op tijd is binnengekomen. Vanaf 3 mei is er een nieuw bestemmingsplan, en Korijns plannen zouden daar niet aan voldoen, omdat panden niet meer in hoogte mogen toenemen.

Korijn is niet bereikbaar. Zijn advocaat, Anne-Marie Klijn van Nauta Dutilh, schrijft in een sms: 'In mediazaken voer ik niet het woord.'

Lees ook: Huizen worden steeds groter: elke vierkante meter loont

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden