Plus

Wordt dit de genadeklap voor motorbendes?

Het Openbaar Ministerie zal een verbod vragen voor motorbende Satudarah, na tien jaar bouwen aan een effectieve strategie. Ook andere bendes zullen eraan moeten geloven.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het was niet de vraag óf justitie de motorclub Satudarah de nek om zou willen draaien, maar wanneer. Terwijl de afgelopen jaren in strafzaak na strafzaak veroordelingen werden verzameld tegen leden van de motorclub met Molukse wortels, kwam de vraag steeds nadrukkelijker boven de markt te hangen.

Wanneer komt de grote klap?

Die kwam dinsdag, toen zo'n tweehonderd agenten en zestien officieren van justitie invallen deden bij de landelijke clubleiding. In de panden lagen drugs, een jachtgeweer en geld.

Drie oprichters werden gearresteerd en tegen een vierde lid van het eerste uur, de beruchte Michel B. uit Enschede, is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Pijnlijke kater
Het OM zal de rechter vragen Satudarah te verbieden. Zo'n civiel verbod zou een stap zijn naar de langgekoesterde wens álle zogenaamde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) te mogen uitbannen. Wat justitie betreft, zal de rechter uiteindelijk ook No Surrender en de Hells Angels illegaal verklaren.

Justitie heeft een decennium kunnen nadenken over hoe dat doel alsnog kan worden bereikt. Een eerdere poging in 2007 om de Hells Angels te laten verbieden liep uit op een deceptie.

Zes rechtbanken en een gerechtshof oordeelden dat de misdragingen door clubleden weliswaar ernstig waren, maar niet structureel genoeg voor een verbod. De Hoge Raad ging daarin mee. Het bezorgde justitie een pijnlijke kater en de Hells Angels een hoop lol.

Al jaren bouwen politie en justitie energiek aan een nieuwe strategie. Eerst zoveel mogelijk veroordelingen verzamelen voor individuele bendeleden. Dan met die vonnissen in de hand de civiele rechter duidelijk proberen te maken dat de motorclub zó is doordrenkt van georganiseerde criminaliteit, dat gesteld kan worden dat misdaad het doel is van de club.

Intussen werkt men in Den Haag aan een wet die het verbieden eenvoudiger moet maken.

Chaos en geweld
De volgorde waarin de clubs voor de rechter worden gebracht, is zorgvuldig gekozen. Over twee weken begint de juridische strijd: tegen de Bandidos, die kort een Nederlandse afdeling hadden onder de rivieren.

Dat clubje onder aanvoering van ex-Hells Angel Harrie R. is in korte tijd aan zóveel criminele en gewelddadige incidenten gekoppeld dat een verbod kansrijk is. De club kan bepaald niet bogen op een lange staat van dienst als nuttige instelling.

Satudarah bestaat al veel langer en is groter, invloedrijker en bekender. Met alle tradities en de hechte groepscultuur is de club een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden, betoogt de leiding vaak.

Grote strafzaken
Dat zoveel leden antecedenten hebben, wuift de club weg als een futiliteit. Maar de overvloed aan bewijs tegen leden maakt Satudarah een logische vervolgstap in het justitiële strijdplan. De rechters zullen stapels dossiers op hun bureau krijgen, vruchten van jarenlange speciale interesse van de opsporingsdiensten.

Met de andere clubs heeft justitie geen haast met een algeheel verbod. Tegen de top van No Surrender lopen al grote strafzaken. Rond de Hells Angels is het relatief rustig sinds het Amsterdamse chapter na interne strubbelingen koest blijft. De losgezongen Haarlemse afdeling zorgt voor chaos en geweld, maar tegen dat chapter loopt ook een strafzaak.

Een uitgemaakte zaak is het allemaal lang niet. Behalve pedoclub Martijn en CP'86 is geen vereniging via privaatrechtelijke weg verboden.

Maar áls de rechter de Bandidos verbiedt, krijgt het OM met de nu uitgekiende strategie de wind in de rug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden