Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Wordt Brandpunt+ een liefdes­baby van het Journaal en Hart in Actie?

Plus

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik best veel persberichten van omroepen in mijn mailbox krijg. Ik smul daarvan. Het favoriete woord van de pers­berichtschrijvers is 'uitdaging'.

Bij elke overstap van Katja Schuurman van omroep A naar omroep B, bij elk nieuw programma dat Lauren Verster gaat presenteren, bij elk nieuw format dat Jort Kelder onder ogen heeft gekregen, is de uitdaging niet ver weg.

Het lijkt wel alsof Hilversum een biotoop is waar een bovengemiddeld knap uitziende menssoort is uitgezet die bij voortduring uitgedaagd dient te worden. Omdat ze anders uitsterft of zo.

Vorige week kreeg ik weer een persberichtklassieker, dit keer over de actualiteitenrubriek Brandpunt. Ik kende het programma al uit de tijd dat Aad van den Heuvel aanhoudend door de derde wereld struinde, dus ik weet dat Brandpunt al héél lang bestaat.

Om ons wakker te schudden meldde het persbericht: 'Brandpunt, de oudste achtergrondrubriek van Nederland, stopt.' Dat bleek niet waar, Brandpunt stopt niet, het gaat vanaf eind deze maand Brandpunt+ heten. En het zal ingaan 'op de grote thema's van deze tijd'.

Hallo, dat deed Aad van den Heuvel toch ook al?

Brandpunt+ blijkt ambities te hebben. 'Brandpunt+ stopt niet bij het signaleren van problemen en uitdagingen; het gaat nadrukkelijk op zoek naar het perspectief en mogelijke oplossingen.'

Daar hebben we de eerste uitdaging al te pakken!

En hoezo gaat Brandpunt+ 'op zoek naar het perspectief' - het perspectief van wát? En die mogelijke oplossingen, wordt Brandpunt+ een soort liefdes­baby van het Journaal en Hart in Actie?

Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek van KRO-NCRV legt het uit: 'Natuurlijk hebben wij niet voor elk probleem een oplossing, maar we werken toe naar de plus, naar een uitzicht.'

Geruststellend dat Laroes ervan op de hoogte is dat men ter redactie niet voor elk probleem een oplossing heeft. Dat een groep serieuze journalisten bezig is met 'toewerken naar de plus, naar een uitzicht', vind ik dan weer verontrustend. Qua journalistiek hou ik zelf erg van onthullen en aankaarten, maar dat zal wel ouderwets zijn.

De rest van het persbericht gaat erover dat Brandpunt+ een multimediaal platform wordt, en dat de programma's die ze twee keer per week op tv uitzenden net zo belangrijk zijn als de tweets, blogs en instagram­berichten.

Het kwartje dat lineaire tv een gemarginaliseerd medium wordt is gevallen in Hilversum, alle logge instituten zullen zich hortend en stotend aanpassen.

Ondertussen gaat men zichzelf daar flink voor op de borst kloppen.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden