Plus

Wordt bevallen in het ziekenhuis de norm?

Verloskundigen trekken dinsdagavond met fakkels door Amsterdam. Een noodkreet, want ze vrezen dat een nieuw financieringssysteem de vroedvrouw uit de wijk het ziekenhuis in dwingt. Vijf vragen en antwoorden over de kwestie.

'We willen laten zien wat er gebeurt als de plannen van minister Edith Schippers (foto) doorgaan' Beeld ANP
'We willen laten zien wat er gebeurt als de plannen van minister Edith Schippers (foto) doorgaan'Beeld ANP

1. Hoe voeren de verloskundigen actie?

Verloskundigen en sympathisanten verzamelen morgenavond om half elf op het Museumplein en lopen een route door de stad, met fakkels, naar de voormalige vroedvrouwenschool in de Camperstraat. Tegelijkertijd is er een stiptheidsactie.

Vrouwen bij wie de weeën zich precies in deze tijdspanne (tot 3.00 uur) aandienen, bellen het spoednummer, wat gebruikelijk is. Ze krijgen ook gewoon hun verloskundige aan de telefoon.

Alleen zal die geen thuisbevalling doen, maar de vrouw in kwestie opvangen in het Bevalcentrum West, het VUmc of het AMC - dus slechts een beperkt aantal ziekenhuizen.

2. Wat is de boodschap?

Een toekomstbeeld schetsen, zegt verloskundige Marijke Sibie van de initiatiefnemer Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA).

"We willen laten zien wat er gebeurt als de plannen van minister Edith Schippers doorgaan. Verloskundigen zullen steeds meer in de ziekenhuizen worden gestationeerd. Die doet dan in haar eentje vijf kamers. Uren aan het bed blijven van een vrouw die het tijdens de bevalling moeilijk heeft, wat we nu nog wel kunnen, daar is dan geen tijd meer voor," zo voorspelt Sibie.

"De vroedvrouw komt straks niet meer met het autootje naar je toe, maar jij gaat zelf naar het ziekenhuis. Dat is dan niet het ziekenhuis waar je zelf voor kiest, maar een waar de verloskundige een contract mee heeft." Van de 31 verloskundige praktijken in Amsterdam doen er 29 mee aan de stiptheidsactie.

3. Wat zijn de plannen van minister Edith Schippers met de verloskundigen?

De minister wil in haar voornemen de baby­sterfte nog verder te drukken, dat gynaecologen en zelfstandige verloskundigen intensiever gaan samenwerken. In experimenten in het land wordt gekeken wat een goede methode is.

Maar nu wil Schippers gynaecologen en verloskundigen versneld uit één pot betalen. Dat overvalt de zorgverleners, die nog midden in de experimenten zitten. Per 2017 moet het mogelijk zijn dat ziekenhuizen als een soort 'aannemer' contracten sluit met de 'onderaannemer': de verloskunde praktijk.

Nu betaalt de zorgverzekeraar direct aan de praktijken, straks doet het ziekenhuis dat. Wie betaalt, bepaalt, stellen de verloskundigen. "Dan moeten we naar de pijpen van de ziekenhuizen dansen."

Deze constructie is vooralsnog vrijwillig, stelt Schippers. Maar de verloskundigen voelen zich buitenspel gezet. Als zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen doorpakken met deze bekostiging, dan hebben verloskundige praktijken niks meer in te brengen.

4. Willen de verloskundigen niet intensiever met de ziekenhuizen samenwerken?

Jawel, juist, stelt de EVAA. Dat doen ze dus in die eerder genoemde experimenten. Drie jaar geleden is begonnen met het in de steigers zetten van een proef in het AMC en het VUmc, waarbij verloskundigen uit de eerstelijn (van de praktijk uit de wijk) de bevalling in het ziekenhuis (tweede lijn) doet.

Als er hulp nodig is van een gynaecoloog voor bijvoorbeeld een vacuümbevalling, dan komt die hulp. Maar dan blijft de eigen verloskundige naast het bed en doet de geboorte van de placenta, het hechten, helpen bij de borstvoeding.

Dat voelt vertrouwd voor de vrouw, bovendien zal vermoedelijk de medische overdracht beter verlopen. Vanaf volgend jaar zouden in het AMC en VUmc de eerste bevallingen volgens de methode worden gedaan, maar de verloskundigen vrezen dat het allemaal geen nut meer heeft als de hele bekostiging nu al op de schop gaat.

Ook zullen de zorgverzekeraars de pilots niet langer financieren, voorspellen de verloskundigen, waardoor de proef alleen al op geldgebrek moet worden afgebroken. Doodzonde, zeggen ze, want het is een veelbelovende methode, die in het buitenland heeft bewezen dat het werkt.

5. Wat willen ze dan?

Tijd. Tijd om dit onderzoek, en de andere experimenten in het land, af te ronden.

Tijd tot 2020, zodat er, op basis van grondig onderzoek en evaluaties gekeken wordt welk model als ­het bes­te uit de bus komt. Donderdag is er een debat over deze hele kwestie in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden