PlusAchtergrond

Wopke Hoekstra met schrik vrij bij slag om eurobonds

Het Oranjegevoel golft door het CDA als hun’ Wopke Hoekstra na wekenlang onderhandelen met Europese collega’s zijn zin krijgt. 

Minister Wopke Hoekstra.Beeld ANP

Donderdagavond lag er eindelijk een EU-akkoord over miljardensteun op tafel; zónder de eurobonds, schuldpapier dat gezamenlijk door de eurolanden wordt uitgegeven en waardoor bijvoorbeeld Italië en Spanje tegen lagere rente geld kunnen lenen. Die eurobonds zijn omstreden, omdat die meer risico betekenen voor Europese landen met een sterke economie, zoals Duitsland en Nederland.

‘De afgelopen dagen waren intensief, maar we hebben een goede uitkomst bereikt in de Eurogroep vandaag,’ laat de minister van Financiën op Twitter weten. ‘En wat betreft de eurobonds: daar waren, zijn en blijven we tegen.’

‘Koel hoofd, warm hart’

Partijgenoten en collega’s tuimelden over elkaar heen op Twitter om hem te feliciteren. Partijvoorzitter Rutger Ploum: ‘Well done Wopke Hoekstra. Koel hoofd en warm hart. Mooi resultaat: geen eurobonds.’ Collegiaal retweet de andere CDA-kroonprins Hugo de Jonge Hoekstra. ‘Klasse Wopke Hoekstra,’ schrijft mogelijke lijsttrekkerskandidaat Mona Keijzer. ‘Een koel hoofd in combi met een warm hart.’

Hoekstra’s dinermaatje Justitieminister Ferd Grapperhaus: ‘Een goede zaak dat dat Wopke Hoekstra namens Nederland daarin een solidaire maar ook standvastige positie heeft laten zien.’

CDA-TweedeKamerfractievoorzitter Pieter Heerma retweet de voorzitter van het CDJA Hielke Onnink: ‘Realisme en solidariteit getoond. Chapeau Wopke Hoekstra. Het leiderschap wat we in Europa de komende jaren nodig hebben!’

Opluchting

Achter het twitterbombardement gaat grote opluchting schuil bij de christendemocraten. Het was hun kroonprins die spitsroeden liep langs de randen van de Zuid-Europese vulkaan. Maar het was ook een oprisping van het CDA-familiegevoel. Vorige week wisten ze echt nog niet of dit goed ging aflopen voor ‘onze Wopke’.

Zijn onbeweeglijkheid en de erkenning dat hij geen empathie had getoond zorgden voor donkere wolken boven Hoekstra. Terwijl Ruttes ster verder rees, leek Hoekstra ten onder te gaan in het verbale geweld van de Spanjaarden, Italianen en Portugezen. Ze konden zijn bloed wel drinken. Vooral die calvinistische McKinseytoon van Hoekstra maakte de zuiderlingen giftig.

Ondanks kritiek bleef Hoekstra het oog op de bal houden, zo registreert een ingewijde. Het is een eenzame aanblik, Hoekstra voor een groot audioscherm met zijn Europese collega’s. Het is goed voor hem uitgepakt. Zo’n zestig telefoontjes had hij eraan gewijd.

Kritiek

Hoelang de hosannastemming blijft, moet nog blijken. Want Hoekstra claimt wel de overwinning, maar donderdagavond is de ruzie over eurobonds allesbehalve beslecht. Bovendien heeft hij op andere punten wel toegegeven. Niet voor niets vergrootte PVV-leider Wilders dat direct uit door te roepen dat Hoekstra door de pomp is gegaan: ‘540 miljard over de balk gesmeten. Dit is geen overwinning maar financiële capitulatie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden