Woordvoerder Ellie Lust weg bij politie Amsterdam

Woordvoerder Ellie Lust is weg bij de politie in Amsterdam. Ze gaat zich volledig op haar televisiecarrière richten. 'Ik kon niet meer blijven.'

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Het vertrek van Lust wordt woensdag bekendgemaakt bij haar collega's van de Amsterdamse politie.

Ze gaat programma's maken bij Avrotros, aldus een woordvoerder van de omroep.

Lust begon in 1987 bij de politie en was onder meer wijkagent in de Baarsjes en de Frederik Hendrikbuurt. Vanaf 2007 ging ze als woordvoerder aan de slag. In die rol startte ze politienetwerk Roze in Blauw en schoof ze regelmatig aan bij opsporingsprogramma's.

Ellie op Patrouille
Na haar deelname aan Wie is de Mol? in 2016 kreeg Lust een eigen televisieprogramma, Ellie op Patrouille, waarvan eerder dit jaar het eerste seizoen werd uitgezonden.

Lust vertelt in een interview met Het Parool, dat komend weekend in de PS van de Week wordt gepubliceerd, dat ze na de opnames van Ellie op Patrouille door de politieleiding voor het blok werd gezet: ze moest kiezen tussen haar tv-carrière of de politie.

'Niet integer behandeld'
"Ik dacht: het kan toch niet wáár zijn, mijn pistool inleveren, en mijn legitimatie, en mijn uniform - ik zág het mezelf niet doen. Want ik bén toch van de politie? En ik wil niet zielig doen, maar ik wil wel eerlijk zeggen hoe het is gegaan. Het heeft me zo ontzettend veel pijn gedaan."

Voor Lust was het geen optie om te stoppen met haar televisiewerk, ook omdat ze een andere functie zou krijgen binnen de politie. "Het blijf-scenario was: we gaan een passende functie voor je vinden binnen het korps. Het woordvoerderschap werd daar al niet meer in genoemd. Een blijf-scenario waar ik dus ook nooit voor zou kiezen. Ik ben een integer mens en ik voel me niet integer behandeld. Ik kon al niet meer blijven."

Reactie politie

Hoofd communicatie Jean Fransman van de Amsterdamse politie zegt in een reactie dat Ellie Lust al voor de opnames van de eerste Ellie op Patrouille voor de keuze is gesteld tussen haar baan als politiewoordvoerder en haar televisiecarrière.

"De bottom line is dat we haar werk als woordvoerder onverenigbaar vonden met haar televisieloopbaan. Ze moest dus kiezen," zegt Fransman. "Dat had ook met de tijd en energie te maken die je maar één keer kunt besteden. Werd haar hoofdtaak haar neventaak of werd haar neventaak haar hoofdtaak? Ze heeft gekozen voor haar televisiecarrière. Dat is het, wat ons betreft. Meer is niet aan de hand."

"Ellie en de Nederlandse Politiebond (NPB) zeggen min of meer dat ze weg moest. Dat is niet zo. Haar is ook terugkeergarantie aangeboden, maar ze kiest er zelf voor de politie definitief te verlaten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden