Woonzorglocatie De Uylenburgh grijpt te snel naar pillen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft slechte ouderenzorg vastgesteld bij De Uylenburgh in de Jordaan. Er wordt te snel gebruik gemaakt van sederende medicatie en vrijheidsbeperkende bedhekken.

De Uylenburgh aan de Lauriergracht. Beeld Google Streetview
De Uylenburgh aan de Lauriergracht.Beeld Google Streetview

Dat staat in een rapport van 22 pagina's dat maandag is vrijgegeven.

De bevindingen zijn opgedaan bij een onaangekondigd bezoek in februari. De Uylenburgh voldeed aan vier van de zestien getoetste normen. Aan tien normen voldeed de instelling 'grotendeels niet', aan twee 'helemaal niet'.

Een deel van de problemen is terug te voeren op de locatie. De Uylenburgh ligt aan de Lauriergracht. De zes panden met 37 appartementen hebben nadelen voor zorg aan dementerenden: trappenhuizen. Dat leidt tot relatief veel valincidenten. Eigenlijk is De Uylenburgh niet geschikt voor bepaalde cliënten.

Om te voorkomen dat een van de bewoners van de trap valt, maakt de instelling met instemming van de familie gebruik van de diensten van Mantelaar. Dat bedrijf koppelt medische studenten aan ouderen.

Elke nacht slaapt een student in De Uylenburgh om bij onrust en dwaalgedrag in te grijpen. De instelling kiest voor deze oplossing tot de bewoner naar een geschikte instelling kan.

Een andere dwalende bewoner is dit jaar al tweemaal onopgemerkt vertrokken. Na een zoektocht werd de cliënt ongedeerd teruggevonden. De cliënt is nu uitgerust met gps.

Gebrek aan kennis
Een andere reden voor de inspectie om een aanwijzing op te leggen aan de instelling is het gebrek aan kennis bij het personeel over de omgang met onbegrepen gedrag van veelal demente ouderen. De instelling grijpt te snel naar kalmerende medicatie, ook als bewoners dat niet willen.

Daarnaast beperkt De Uylenburgh de vrijheid van bewoners in een te vroeg stadium met bedhekken. Er zou eerst een gedragsanalyse moeten worden uitgevoerd en er moeten lichtere interventies worden overwogen, schrijft de inspectie.

De Uylenburgh maakt deel uit Domus Magnus, dat ouderenzorg biedt op veertien locaties in Nederland. In alle vestigingen moeten verbeteringen worden doorgevoerd.

In 2016 stond een instelling van Domus Magnus in Baarn onder verscherpt toezicht, omdat niet aan alle standaarden van goede zorg werd voldaan. Domus Magnus zette dat recht, en de inspectie ging ervan uit dat de verbeteringen op alle locaties werden doorgevoerd. Bij controles in Amsterdam, Hilversum en Rotterdam bleek dat niet het geval.

Dwangsom
Binnen zes maanden moet Domus Magnus de boel verbeteren, op straffe van een dwangsom. De inspectie dreigt zelfs de regie over te nemen.

De directie van Domus Magnus laat weten: "De verbeteringen, die de directie zelf ook al nastreefde en in gang had gezet, worden versneld doorgevoerd. Daartoe zijn mensen en middelen vrijgemaakt."

Domus Magnus stelt dat bewoners meer zorg dan voorheen nodig hebben, omdat ouderen langer thuis blijven wonen.

37

De Uylenburgh bestaat uit 37 appartementen in zes pandjes. De trappenhuizen maken de locatie gevaarlijk voor ouderen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden