Woonzorgcentrum Sint Jacob in Centrum deels plat voor seniorenwoningen

Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan wordt verkocht. Het monumentale deel van het woonzorgcentrum blijft staan, de rest wordt gesloopt. De vleugels maken plaats voor 317 seniorenwoningen.

In Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan, waarvan de bouw begon in 1861, verbleven ooit vierhonderd ouderen. Beeld Amstelring
In Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan, waarvan de bouw begon in 1861, verbleven ooit vierhonderd ouderen.Beeld Amstelring

Het hele complex is daartoe voor 31 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Koopmans uit Enschede en Syntrus Achmea.

'Verkoop was noodzakelijk om Amstelring te redden,' zegt Ivo van der Klei van de raad van bestuur van deze zorgorganisatie, de eigenaar. Amstelring behoort volgens hem tot de top tien van armste zorgorganisaties van Nederland.

Na de verbouwing huurt Amstelring in het monumentale middendeel plaats voor 32 mensen 'opdat ook zeer kwetsbare ouderen met een chronische ziekte of dementie op deze mooie plek kunnen wonen'.

In Sint Jacob, waarvan de bouw begon in 1861, verbleven ooit vierhonderd ouderen. Nu zijn het er nog ongeveer zeventig. Op 1 april wordt het officieel gesloten. De sloop begint echter op zijn vroegst over een jaar. De laatste bewoners, een groep met de ziekte van Huntington, verhuizen pas eind dit jaar naar Oostpoort.

Reorganisatie
De 31 miljoen, volgens Amstelring een marktconforme prijs, wordt onder meer besteed aan de kosten (zes miljoen) van een lopende reorganisatie waarbij naast Sint Jacob ook een deel van woon-zorgcentrum De Drie Hoven in Nieuw-West wordt gesloten. 'Ook daar zijn steeds minder bewoners terwijl er wel personeelskosten zijn.' Het sociale plan kost ruim tien miljoen euro. Bij de reorganisatie gaan vijfhonderd fte's verloren en verliezen 750 mensen hun baan. Amstelring maakte in 2013 3,7 miljoen verlies en vorig jaar zeven en verwacht ook dit jaar rode cijfers.

Van de 31 miljoen gaat twaalf miljoen naar aflossing van de hypotheek van Sint Jacob. Een deel wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, volgens Amstelring een vereiste van de banken.

Daarnaast komt er een 'kwaliteitsverbetering' door extra scholing, aanpassingen van de werk- en leefomgeving in woonzorgcentra, het toegankelijker maken van gebouwen voor de cliënten en hun relaties en het geschikt maken van ruimtes voor kleine woongroepen.

Van der Klei: 'De verkoop gaat ons aan het hart. We zaten er honderdvijftig jaar. Gelukkig blijven er ouderen wonen op de plek van Sint Jacob.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden