Woonwijk Food Center komt er (in 2034)

Na vijftien jaar praten ligt er een serieus plan voor een woonwijk op het Food Center in de Jan van Galenstraat. In de monumentale markthal komen cafés en een hotel. De bouw begint in 2015 en het zal ongeveer twintig jaar duren voordat het bedrijventerrein voor groothandels in groente, fruit en vis is getransformeerd, stellen ontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam.

Joost Zonneveld
Het huidige Food Center wordt verkleind en vernieuwd waardoor ruimte ontstaat voor een nieuwe woonwijk die in 20 jaar tot stand moet komen. Beeld VolkerWessels Vastgoed/Ballast Nedam
Het huidige Food Center wordt verkleind en vernieuwd waardoor ruimte ontstaat voor een nieuwe woonwijk die in 20 jaar tot stand moet komen.Beeld VolkerWessels Vastgoed/Ballast Nedam

De centraal gelegen markthal wordt gerestaureerd - inclusief de klokkentoren - en krijgt binnen een publiek karakter, onder andere met cafés, ruimte voor (voedsel)evenementen en een hotel. Het vrolijke monster van Keith Haring op het voormalige vrieshuis wordt weer goed zichtbaar. Bij de Jan van Galenstraat komt rond het grote grasveld de autoluwe woonwijk Marktkwartier: vijftienhonderd gestapelde huur- en koopwoningen.

Al die huizen krijgen een aansluiting om een elektrische auto en een elektrische fiets op te laden. Bewoners parkeren onder de grond, medewerkers van het Food Center op de bedrijfsgebouwen, onder een afdak van zonnepanelen.

Aan de noordkant, richting Haarlemmerweg, gaan de groothandels zitten in nieuwe onderkomens. Het gaat hier om een enorm grote en complexe opgave, zegt de gemeentelijke programmamanager, Ben van de Ven. Vandaar dat de aanleg tot ongeveer 2034 zal duren.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden