Plus

Woontoren B'Mine moet het hebben van het uitzicht

Een wolkenkrabber moet het hebben van panorama en comfort, maar echt gedurfd kan het silhouet van woontoren B'Mine in Noord niet worden genoemd.

Van de 147 appartementen zijn er 50 ingericht volgens het Friends-concept, waarbij de woning wordt gedeeld. Beeld Floris Lok
Van de 147 appartementen zijn er 50 ingericht volgens het Friends-concept, waarbij de woning wordt gedeeld.Beeld Floris Lok

B'Mine, de eerste woontoren in Amsterdam-Noord, had eigenlijk EVA moeten heten. Maar de initiatiefnemers van de A'DAM Toren, die er pal voor staat, waren daar niet van gecharmeerd.

Adam-Eva, die link wilde men liever niet leggen, omdat A'DAM niet verwijst naar de eerste mens maar naar de muziekindustrie die is neergestreken op de meeste etages (het is een afkorting van Amsterdam music).

B'Mine verwijst nu naar de wensdromen van de toekomstige bewoners die zich hun appartement eigen willen maken.

Voordat de bewoners op 10 mei de sleutels van hun woning kregen aangereikt, kon een select gezelschap kennismaken met dit nieuwe woonconcept, waarover de gemeente aanvankelijk aarzelingen had.

Appartement in Friends-concept
Het delen van een huurwoning - zoals in de tv-serie Friends - zou dat juridisch wel haalbaar zijn? Hoe regel je de verantwoordelijkheid als twee huurders samen een contract sluiten?

Ontwikkelaar AM doet er nu wat luchtig over. 'Laten we de jurisprudentie maar afwachten, van eventuele procedures', is het commentaar van de directeur AM Noordwest.

Van de 147 appartementen zijn er 50 ingericht volgens het Friends-concept. Broer en zus, twee vrienden of vriendinnen, ouder en kind, ze beschikken over een gelijkwaardige masterbed­room, maar delen woonkamer, keuken en badkamer.

Je moet het wel heel erg met elkaar treffen om er geen potje van te maken, anders verandert Friends moeiteloos in Enemies.

Aan de andere kant, dit kan een remedie zijn tegen eenzaamheid. Senioren, tegenwoordig ook stadsveteranen genoemd, zijn daarom geïnteresseerd in deze formule, net als pas afgestudeerden die nog geen volledige huur kunnen opbrengen.

Elke vriend moet 711 euro huur ophoesten, zodat men net in de vrije huursector valt. AM garandeert dat er de komende 15 jaar geen forse huurverhogingen zullen komen.

Dat is maar goed ook, want met bijna 1500 euro kale huur is het nog niet zo goedkoop als het lijkt.

Ruim 60 meter heien
Sympathiek aan deze woontoren is dat AM niet het onderste uit de kan wil halen qua huur, en dat nota bene met de binnenstad aan de voeten.

AM kon dit project dan ook alleen maar financieren dankzij de investering van vermogens­beheerder MN en het Pensioenfonds Metaal en Techniek. En nee, de daarbij aangesloten fietsenmakers en dakdekkers hebben niet automatisch voorrang bij een appartement.

Architect van B'Mine is Paul de Ruiter, die eerder het 4e Gymnasium en het hotel Amstelkwartier heeft ontworpen. B'Mine is de tweede in een reeks van vier torens die in een rijtje achter de A'DAM Toren zullen worden gebouwd.

Om de derde zandlaag te bereiken zijn er ruim 60 meter lange schakelpalen geheid, bijna net zo lang als de toren hoog is. Een wolkenkrabber moet het hebben van panorama en comfort, is het terechte uitgangspunt van De Ruiter geweest.

Uitzicht
Ruimtelijkheid, dat brengen de loggia's op de hoeken, de balkons, de ramen die van vloer tot plafond reiken en een plint, gereserveerd voor commerciële activiteiten.

Het uitzicht kan worden gerekend tot een van de fraaiste in Amsterdam, want het reikt met helder weer van het uiterste puntje van IJburg tot de duinrand.

Daarmee is het positieve wel gezegd, want echt spectaculair of gedurfd kan het silhouet niet genoemd worden.

Vermoedelijk wint B'Mine aan karakter door de toekomstige hoogbouw, waaronder een Maritim Hotel. Een wolkenkrabber betekent niks, pas met een bosje hoogbouw ontstaat stedelijkheid, en zo voorkom je daarbij valwinden op het maaiveld.

Naar Rotterdams voorbeeld
De gemeente Amsterdam heeft dan ook uitvoerig de Rotterdamse voorbeelden bestudeerd en is niet vergeten de Unesco-inspectie uit te nodigen.

Hoe verhoudt Overhoeks zich tot de historische binnenstad? Worden er zichtlijnen geschaad? Nee dus, maar feit is wel dat de overkant van het IJ in minder dan tien jaar een enorme metamorfose ondergaat.

Het laboratorium van Shell, geen monument, moest ervoor worden gesloopt, de met olie doordrenkte grond afgevoerd. Er is binnen­water gedempt, er zijn nieuwe wegen aangelegd. Het gevolg is dat de bewoners van Noord nu niet langer om de Shellenclave hoeven heen te fietsen, maar een rij torens passeren.

Intussen is er zelfs een pitch uitgeschreven om Overhoeks een andere naam te geven.

null Beeld LvdB/Het Parool
Beeld LvdB/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden