Woonplaats vrijgelaten militair gelast welkomstfeest af

De woonplaats van de dit weekeinde vrijgelaten Amerikaanse militair Bowe Bergdahl heeft plannen voor een welkomstfeest stopgezet. Volgens het plaatsje Hailey in Idaho zijn er zorgen om de veiligheid rond de festiviteiten nadat er ophef is ontstaan over de ruil van Bergdahl tegen vijf Taliban-strijders.

Redactie
Het koffietentje Zaney in Bergdahls woonplaats Hailey heeft ballonnen opgehangen om zijn vrijlating te vieren Beeld reuters
Het koffietentje Zaney in Bergdahls woonplaats Hailey heeft ballonnen opgehangen om zijn vrijlating te vierenBeeld reuters

De organisatie van het feest zegt dat ze door de media-aandacht voor Bergdahls vrijlating te veel bezoekers verwacht voor het 8.000 inwoners tellende plaatsje. Daarnaast zijn de organisatoren overspoeld met negatieve e-mails en boze telefoontjes. Ze verwachten dat een eventueel feest tot spanning kan leiden tussen de aanhangers van de familie van de militair en tegenstanders van zijn vrijlating. Het plaatsje Hailey organiseert al langer het jaarlijkse 'Bring Bowe Back'-evenement. Na de vrijlating werd dat omgebouwd tot een 'welkom thuis'-feest.

De gevangenenruil is omstreden in Amerika. Bergdahl (28 jaar oud) werd sinds 2009 vastgehouden door de Taliban. Het Amerikaanse leger kreeg hem terug in ruil voor vijf Afghaanse gevangen uit Guantánamo Bay. Er is onduidelijkheid over de omstandigheden waarin hij vijf jaar geleden gevangen werd genomen. Sommigen noemen Bergdahl een deserteur. Amerikaanse politici zeggen dat ze beter ingelicht hadden moeten worden over de gevangenenruil.

Video: 'kom niet terug'
De Taliban hebben een video vrijgegeven van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl aan de Amerikanen. In het 17 minuten durende filmpje is onder meer te zien hoe Bergdahl, in het wit gekleed met geschoren hoofd en gezicht, achter in een auto zit. Gewapende mannen, de meesten met sjaals om hun gezicht, staan naast de auto. De tekst 'Kom niet terug naar Afghanistan' verschijnt regelmatig in beeld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden