Woonlasten stijgen licht

AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) is tevreden met de gematigde stijging van de woonlasten. Uit een onderzoek van de organisatie in negentig gemeenten bleek dat de verwachte woonlasten (onroerendezaakbelasting OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht) in 2008 stijgen met gemiddeld 2,3 procent.Dat maakte VEH maandag bekend.

Gemiddeld gaan woningbezitters volgend jaar 631 euro aan gemeentelijke lasten betalen. ''De maatschappelijke druk op gemeenten om de woonlasten gematigd te laten stijgen, lijkt effect te hebben'', aldus de VEH. Dat is niet overal het geval. In de gemeente Zijpe (Noord-Holland) stijgen ze met 11,2 procent, in Borsele met 11,1 procent en in Wijk bij Duurstede met 9,4 procent.

In de gemeente Harenkarspel (Noord-Holand) dalen de lasten juist met 5,7 procent. Ook in Terschelling en Bergen dalen ze fors.

Huiseigenaren in Bunnik zijn volgend jaar het duurst uit, met in totaal 849 euro. In Zevenaar bedragen de woonlasten 414 euro, waarmee het de 'goedkoopste' gemeente is.

Gemeenten mogen vanaf 1 januari de OZB onbeperkt verhogen. De VEH is bang dat ze dat gaan doen om financiële tekorten op de begroting weg te werken. ''Het is daarom zeer de vraag of de huidige gematigde lastenstijging in de toekomst wordt voortgezet.''

De gemiddelde OZB-aanslag stijgt volgend jaar met 3 procent naar 210 euro, aldus de VEH. In de gemeente Bladel gaat die het sterkst omhoog, met bijna 21 procent. Uitgeest (18,6 procent) en Liesveld (14 procent) staan op de tweede en derde plaats. In Rijnwoude daalt de OZB-aanslag juist met bijna 10 procent. De gemeente is een uitschieter; Harenkarspel komt op de tweede plek met een daling van 3,3 procent, gevolgd door Rotterdam met 2,4 procent. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden