Woonlasten in stad acht euro omhoog

De gemeentelijke woonlasten in Amsterdam zullen dit jaar nauwelijks stijgen. Amsterdammers zijn gemiddeld acht euro meer kwijt dan vorig jaar.

© anp

De woonlasten in Amsterdam bedragen in 2012 gemiddeld 642,43 euro voor een huishouden dat uit meer personen bestaat. Dat is een stijging van 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Deze cijfers staan in een onderzoek van Coelo, het kenniscentrum voor lagere overheden.

Hiermee scoort Amsterdam beter dan het gemiddelde van de 35 grootste gemeenten in het land, dat uitkomt op 2,3 procent. De totale gemeentelijke woonlasten zijn een optelsom van onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en reinigingsrechten.

De stijging van de Amsterdamse woonlasten is lager dan de inflatie, die dit jaar zal uitkomen op ongeveer twee procent.

Grotere stijging verwacht
De beperkte stijging is opmerkelijk, omdat Amsterdam net als andere gemeenten flink moet bezuinigen. ''We hadden een grotere stijging verwacht,'' zegt Corine Hoeben van Coelo. ''Gemeenten hebben de financiële tegenvallers niet opgevangen door massaal de belastingen te verhogen.''

Begin deze eeuw stegen de lasten fors, soms wel vijf procent per jaar, met als uitschieter zeven procent in 2003. Keerpunt is 2010, sindsdien zijn de verhogingen gematigd.

Coelo heeft hiervoor geen verklaring.

Amsterdammers betalen in 2012 gemiddeld 143,22 euro aan ozb, bijna drie procent meer dan een jaar eerder. Het tarief dat hieraan ten grondslag ligt, is het laagste van heel Nederland: 0,057 procent van de WOZ-waarde van het huis.

De reinigingsheffing komt voor alleenstaanden uit op 266,18 euro, dat is 0,7 procent meer. Stellen of gezinnen betalen 349,80 euro, 0,8 procent meer.

Deze tarieven verschillen per stadsdeel. Inwoners van Noord en Zuid betalen het meest, die in Centrum het minst. De verschillen kunnen oplopen tot 55 euro per jaar voor een huishouden dat bestaat uit meer personen.

De rioolheffing in Amsterdam komt uit op 149,41 euro, een stijging van één procent.

In Nederland zijn de gemeentelijke woonlasten het hoogst in Emmen (769 euro), gevolgd door Zaanstad (750 euro) en Groningen (744). Alkmaar heeft van de 35 grootste gemeenten de laagste lasten: 542 euro. Amsterdam staat op de 25ste plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden