Woongroep DeKerk biedt plek aan asielzoekers

De 45 asielzoekers die de afgelopen nachten geen slaapplek hadden, kunnen de komende nachten terecht bij woongroep DeKerk in Amsterdam-Noord.

David Hielkema
Locoburgemeester Rutger Groot Wassink sprake de uitgeprocedeerde asielzoekers woensdagavond toe in de hal van de Stopera. Beeld Hannah Stöve
Locoburgemeester Rutger Groot Wassink sprake de uitgeprocedeerde asielzoekers woensdagavond toe in de hal van de Stopera.Beeld Hannah Stöve

"We kunnen ze twee tot vier nachten opvangen," zegt Ivanka Annot (31) van DeKerk. "We hebben een grote zaal waar ze terecht kunnen en we stellen onze badkamer beschikbaar. Zelf hebben ze matjes en slaapzakken mee."

Tot 1 april kon de groep asielzoekers, vooral jongeren, slapen bij de winteropvang. Die is inmiddels gesloten. Hierna stelden acht kerken hun deuren open voor tijdelijke opvang, maar ook daar kunnen ze niet meer terecht.

"We verzorgen het ontbijt en via initiatieven uit de buurt hopen we ook avondeten te realiseren," zegt Annot. De woongroep bestaat uit acht mensen en ze zijn het 'unaniem met elkaar eens' dat ze moeten helpen. "Als woongroep willen we voor sociale samenhang in de stad zorgen. We vinden het belangrijk dat we als Amsterdammers menselijk met elkaar omgaan."

Wachtlijsten
De groep asielzoekers, zo'n 45, gingen woensdag naar de Stopera toe met de vraag waar ze moeten overnachten. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink kwam naar beneden toe om hen te woord te staan.

"Ik heb geen opvang voor jullie; ze zitten vol, en er zijn wachtlijsten. We zijn heel hard bezig de 24 uurs opvang te realiseren, maar die is nog niet klaar," zei hij tegen de groep. Daar voegde hij aan toe dat het hem spijt geen oplossing te hebben en snapt dat het voor de groep een teleurstellend antwoord is.

Laat op de avond kregen de jongeren een slaapplek voor één nacht aangeboden. Ze konden terecht in een ruimte van Stichting Islamic Relief in de Batjanstraat in de Indische buurt.

"Het is een absurditeit dat de gemeente dit niet heeft zien aankomen. We hopen dat ze zo snel mogelijk met een oplossing komen," aldus Annot. "In de tussentijd is het heel tof om deze mensen over de vloer te hebben, maar we zijn geen stel op witte paarden. We zien dit ook als een uitwisseling van culturen."

Tot maandag kan de groep ongedocumenteerden hier overnachten. Het is nog niet duidelijk waar ze daarna naartoe gaan.

Dublinclaimanten

Het gaat om een groep van zo'n 45 asielszoekers. Hiervan is een gedeelte uitgeprocedeerd en een gedeelte een Dublinclaimant. Dat zijn asielzoekers die zich in een ander Europees land hebben geregistreerd maar de procedure niet hebben afgemaakt. Na achttien maanden vervalt de verantwoordelijkheid van het eerste asielland en mogen asielzoekers in een tweede land opnieuw een aanvraag doen. Zij willen dit in Nederland doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden