Wooncoöperatie mag 36 woningen bouwen op IJburg

Voor het eerst verkoopt de gemeente bouwgrond exclusief aan een wooncoöperatie. In 2019 moet de bouw op Centrumeiland op IJburg beginnen.

Het Parool
Nu nog een winderig parkeerterrein/strand, maar straks een nieuw stukje IJburg incluis woningen van de coöperatie Beeld Google Streetview
Nu nog een winderig parkeerterrein/strand, maar straks een nieuw stukje IJburg incluis woningen van de coöperatieBeeld Google Streetview

"We zijn enorm enthousiast over deze kans." De Warren heeft de eer om als eerste wooncoöperatie in Amsterdam aan het bouwen te slaan.

Hoewel het woord lijkt op woningcorporatie, is er een groot verschil. In een wooncoöperatie vullen leden hun wonen in met meer zeggenschap dan wanneer ze in een corporatiehuis leven.

De Warren is van plan zestien middeldure en twintig sociale huurwoningen te bouwen. Het moet een energieneutraal gebouw worden, waarvan een derde gereserveerd is voor gemeenschappelijke ruimtes.

Eigen beheer
De leden van de Warren zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwbouw. Ook hebben ze zeggenschap over hoe het pand er uit komt te zien en het beheer van het gebouw.

Het toewijzen van een stuk land op het Centrumeiland aan een wooncoöperatie past binnen het beleid van wethouder Laurens Ivens. Hij maakte eind 2016 bekend dat de gemeente grond met korting aan wooncoöperaties beschikbaar wil stellen.

Naast IJburg is ook een stuk land aan het Archimedesplantsoen in de Watergraafsmeer en op het Havenstraatterrein in Zuid vrijgemaakt voor zelfbouwende huurders.

Geen cadeautjes
Destijds zei Ivens dat de grondprijzen met korting geen cadeautjes zijn. "We hebben eerst de echte grondprijs berekend. Daarna hebben we een prijs afgesproken die overeenkomt met de som van de lagere huren die binnenkomen omdat de huurverhoging beperkt is en deze coöperatiewoningen niet te verkopen zijn."

De korting van de gemeente voor deze middeldure huurwoningen bedraagt 32 procent op IJburg, 18 procent in de Watergraafsmeer en 15 procent in Zuid.

Naast nog te bouwen wooncoöperaties, wil de gemeente Amsterdam ook coöperaties steunen die zich in bestaande woningen willen vestigen. Een bekend voorbeeld daarvan is Copekcabana, een wooncoöperatie die dertig huurwoningen in de Van der Pekbuurt wil bewonen.

Lees ook: Bewoners willen eigen woon­milieu opbouwen in Van der Pekbuurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden